Zahiragić odgovorio Konakoviću i Zvizdiću: Tražite novu intervenciju kako bi zaštitili položaj Zagreba, a oslabili Bošnjake

Član Predsjedništva SDA i njihov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić odgovorio je na reakcije Denisa Zvizdića i Elmedina Konakovića.

Konaković je rekao kako jedna stranka (misleći na SDA) želi BiH okrenuti prema Putinovoj Rusiji samo zato što nije na vlasti, a Zvizdić je, navodnu, želju SDA za azijskim integracijama nazvao antibosanskim.

Sve ove reakcije su uslijedile nakon što je Haris Zahiragić u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića rekao kako će Bošnjaci tražiti nove prijatelje u svijetu, što se odnosi i na Kinu i Rusiju.

Sada je reagovao Haris Zahiragić.

“Uz dužno poštovanje, ne mogu birokrate poput Zvizdića ili neobrazovani ‘pridobiveni, fini dečko s evropskim vrijednostima’, kako ga oslovljava radikalna Željana Zovko (hrvatska europarlamentarka), poput Konakovića, ni razumjeti egzistencijalnu političku potrebu za zajedničkom akcijom svih patriotskih snaga u cilju zaustavljanja retrogradnih procesa koje generišu neprijatelji naše države, a koji su, nažalost, našli saveznike u nekim od naših prijateljskih država”, konstatovao je.

Optužio je Trojku (NiP, SDP i NS), koja je dio državne vlasti, da traži, kako je naglasio, kvislinšku intervenciju.

“Šta više, oni i njihovi partneri iz Trojke, javno, bez imalo stida, kvislinški traže nove intervencije u Ustav FBiH i Izborni zakon, ne sa ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava ili podizanjem demokratskih standarda, nego sa ciljem sistemske zaštite položaja Zagreba, a slabljenja položaja političke volje većinskog bošnjačkog naroda”, mišljenja je Zahiragić.

Za njega je SDA najzaslužnija za to što Bosna i Hercegovina ima put ka Evropskoj uniji i NATO-u. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina nije spriječena da traži nove prijatelje. Ukazao da je ovo isključivo njegov, lični stav.

“Naš euroatlantski put, koji su u najvećoj mjeri trasirali upravo kadrovi SDA, ne sprečava nas da tražimo i nove prijatelje, možda nas tek tada ovi uobičajni počnu malo više poštovati. Posebno ako namjeravaju nametati nova rješenja na račun isključivo bošnjačkog naroda. To je legitiman politički stav, moj lični, ne stav SDA, a koji višedecenijski političari i birokrate poput dvojice pomenutih očito uopće ne mogu shvatiti”, poručio je.

Spočitao je NiP-ovim zvaničnicima odnos prema predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku. HDZ i SNSD su koalicioni partneri Trojke u državnoj vlasti.

“Nije Konakoviću i Zvizdiću smetalo kada je Čović u Moskvi za njihove medije izjavljivao da je ruski utjecaj potreban u Bosni i Hercegovini, niti kada je Dodik odlikovao Putina u jeku agresije na Ukrajinu. Čuvali su tada koalicione odnose. Sada, kada sam ja u svoje lično ime spomenuo samo kao opciju traženje i novih prijatelja u svijetu, koji nas svakako ne bi skrenuli sa zacrtanog puta, pokušavaju od toga napraviti neku veliku temu”, istakao je.

Kako je naveo, uprkos tome, naravno da smatra da Bosna i Hercegovina treba ostati na NATO putu, prije svega jer su u NATO savezu države poput Sjedinjenih Američkih Država i Turske, ali Bošnjaci kao narod moraju početi poštovati sebe, a kako bi nas i prijatelji konačno počeli poštovati.

Zahiragić je podsjetio da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) u svom inauguralnom govoru kazao da NATO put ostaje prioritet, a EU zbog ignorisanja presuda iz Strazbura postaje sekundarni prioritet. Naglasio je da je saglasan s Komšićem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79