Zakon demantira Dodika: Srbi zaposleni u državnim institucijama ne mogu dobiti plate iz budžeta RS-a

Novac za plate Srba u institucijama BiH ne može biti osiguran na način kako to tvrdi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Iako je on danas populistički utvrdio da u Republici Srpskoj “novca za plate Srba u institucijama BiH imaju do kraja godine”, zakon u ovome slučaju je jasan.

Naime, članom 4. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jasno je precizirano da sredstva za plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH osiguravaju se isključivo iz budžeta.

Potrebno 21 milion KM mjesečno

Unatoč činjenici da ni jedna druga opcija ne postoji, Dodik je danas rekao da je novac pripremljen, “samo će odlučiti da li će ga odmah isplatiti ili kroz neki arnažman”.

“Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti budžetom”, rekao je Dodik i dodao da je, prema procjenama, riječ o 21 milionu KM maraka mjesečno.

Dodik: Novca za plate Srba u institucijama BiH imamo do kraja godine, a kasnije…

On je dodao da će taj novac biti isplaćen ukoliko ne bude pomjeranja nekih dogovora.

“Zna se šta su uslovi, konsenzus svih u Republici Srpskoj o tome, ljudima koji rade u institucijama isplatit ćemo plate. To je vjerovatno sudbina da preuzmemo isplatu naših ljudi, jer oni nas predstavljaju tamo, nisu autentične ličnosti koje idu tamo po svom izboru”, rekao je Dodik, ne precizirajući detalje ove ogromne transkacije.

Podsjećamo, zbog blokade u institucijama BiH, koja dolazi iz redova političara iz bh. entiteta RS zbog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida, upitna je skora isplata plata zaposlenicima u institucijama BiH.

Finansiranje samo do kraja mjeseca

Naime, s krajem septembra ističe trenutna odluka o privremenom finansiranju, a bez nove odluke Vijeća ministara BiH, nijedna novčana obaveza, koja će nastati od 1. oktobra, već od novembra neće moći biti plaćena iz budžeta institucija BiH.

Bolji poznavaoci pravnih prilika kažu da Dodik eventualno može iznaći mogućnost da se iz entitetskog budžeta izdvojiti određeni novac u vidu pomoći, ali da to ni u kom slučaju ne može biti plata, da je nju na takav način nemoguće zakonski uplatiti.

Čak i da radnici srpske nacionalnosti u koverti, ili kako je Dodik već zamislio, dobiju ono što bi bilo zamjena za njihovu platu, ostali bi bez doprinosa piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79