Zamjenik ministra odbrane BiH uzburkao vode o imenovanju generala i smjeni bojnika Stojčića

Zamjenik ministra odbrane BiH uzburkao vode o imenovanju generala i smjeni bojnika Stojčića


Slaven Galić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, uputio je dopis predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH, Borjani Krišto, izražavajući zabrinutost zbog navodnih nepravilnosti u postupku imenovanja generala u Oružanim snagama BiH te smjeni i penzioniranju bojnika Marka Stojčića.

Galić u dopisu naglašava da je došlo do ozbiljnog kršenja zakona i procedura propisanih Zakonom o odbrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Dodatno, ističe da je Stojčića smijenjen bez prijedloga ministra odbrane, što smatra nezakonitim.

“Također, nezakonito je provedeno i smjenjivanje i umirovljavanje general bojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH jer to učinjeno bez prijedloga ministra odbrane. Tužiteljstvo BiH se poziva da utvrdi na koji način se ime ‘kandidata’ za visoku poziciju pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od strane zakonskog predlagača, ministra obrane BiH”, navodi Galić u svom dopisu.

Galić ističe kako je ključni korak u ovom procesu daljnje potvrde Predsjedništva BiH, te ukazuje na važnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u finalnom donošenju odluke. Ako se glas razuma izgubi u Predstavničkom domu, Galić poziva na razmatranje situacije u Domu naroda.

Kao zaključak, Galić naglašava da je kršenje odredbi Zakona kazneno djelo, pozivajući Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da formira predmet i istraži kako se ime predsjedničkog kandidata pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije bilo dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra obrane.

On je naveo kako je posljednja prepreka da ova odluka, koju smatra nezakonitom, Predsjedništva BiH bude nepotvrđena je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

“Ako izostane glas razuma u Predstavničkom domu, preostaje Dom naroda. I na kraju, kršenje odredbi Zakona je kazneno djelo, podliježe kaznenoj odgovornosti te je poziv Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine da formira predmet i utvrdi kako i na koji način se ime predsjedničkog kandidata pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra obrane”, naveo je Galić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija