Zapošljavaju “na crno” i žale se da ne mogu naći radnike

Prema podacima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), tržište radne snage u Bosni i Hercegovini suočava se s ozbiljnim problemom nedostatka radne snage. Nedostaje oko 30.000 radnika, a ova situacija predstavlja izazov za ekonomiju zemlje. Najtraženiji profili radnika uključuju trgovce, prodavače, šivače, konobare, obućare, bravare, zidare, vozače kamiona, stolare, zavarivače i informatičare. Osim problema s nedostatkom radne snage, postoje i brojne nepravilnosti u zapošljavanju, uključujući rad “na crno” i neusklađenost obrazovnog sistema s tržištem rada.

Nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini postao je ozbiljan problem s kojim se suočavaju mnogi poslodavci. Trgovci, šivači, konobari i mnogi drugi radnici sve su traženiji na tržištu rada. Ovaj problem posljedica je i iseljavanja radne snage iz zemlje, a također proizlazi iz neusklađenosti obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada.

Uprkos nedostatku radne snage, neki poslodavci nastavljaju zapošljavati radnike “na crno” ili bez potrebne papirologije. Porezna uprava FBiH provodi kontrole i otkriva takve nepravilnosti. Analize izvršenih kontrola pokazuju da postoji znatan broj neprijavljenih radnika koji obavljaju poslove bez odgovarajućeg radnopravnog statusa. Također, mnogi poslovni subjekti ne izdaju račune ili nemaju odobrenja za rad.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave, u osam mjeseci (januar – august) ove godine na području FBiH izvršeno je ukupno 3616 kontrola u kojima je otkriveno 1307 radnika s neriješenim radnopravnim statusom (rad “na crno”), 269 objekata bez odobrenja za rad nadležnog tijela, kao i 221 objekt bez fiskalnog uređaja, dok 1276 poslovnih subjekata nije izdavalo račune. Zbog utvrđenih nepravilnosti Porezna uprava je zapečatila 462 poslovna objekta. U izvršenim kontrolama porezni inspektori su podnijeli 1879 prekršajnih naloga s izrečenom novčanom kaznom u iznosu 5,708.896 KM.

Prema informacijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na dan 31. augsuta 2023. godine u Bosni i Hercegovini bilo je 350.316 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. Upkos problemima s nedostatkom radne snage, broj nezaposlenih osoba smanjen je za 145 u odnosu na prethodni mjesec. Ipak, još uvijek postoji mnogo posla kako bi se uskladili obrazovni sistem i potrebe tržišta rada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79