Zaštićena vrsta: Gorska služba spasila sivu čaplju iz korita Miljacke

Tim od 15 ljudi Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo brzom reakcijom spasili su svu čaplju koja je nekoliko dana stajala nepomično u koritu Miljacke, ispod Carevog mosta.

Nesretnu čaplju, koja inače spada u zaštićene vrste, prvi su primjetili iz Ornitološkog društva “Naše ptice”, koji su potom zatražili pomoć.

– Po dolasku na lokaciju, zatičemo ekipu iz navedenog društva kao i dvije doktorice veterine koje nas uvode u priču i način pristupa. U tim trenucima se okuplja veliki broj građana i svjedoči humanoj akciji naše ekipe, vrijednih volontera. Čaplja vidno uznemirana i plašljiva prelazi s jedne na drugu stranu korita rijeke Miljacke.

Ipak, nakon pola sata koordinacije i pripreme za spašavanje čaplje, zajedničkim snagama se uspijeva zadržati čaplja u području Carevog mosta.

Brzom reakcijom spasioca i spuštanjem u koritu, čaplja je adekvatno spašena, izvučena i predana ekipi iz orntiološkog društva – kazali su iz Gorske službe.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79