Zašto bošnjački oficiri dolaze ovdje na vojnu obuku ako je Hrvatska opasnost za BiH

Zašto bošnjački oficiri dolaze ovdje na vojnu obuku ako je Hrvatska opasnost za BiH


 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u subotu je rekao da je kasno za promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini jer su izbori za par sedmica te da protiv učešća hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u našoj zemlji “postoji organizirani otpor predvođen Njemačkom”.

Komentirajući govor hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojim je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti za izbornu reformu koja će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata u političkim tijelima u BiH, Milanović je rekao da “kasno Marko na Kosovo stiže”. Izbori u BiH održavaju se 2. oktobra.

– Neke stvari počnete raditi na vrijeme ili ih ne radite, ja o tome govorim godinu dana – rekao je Milanović u izjavi medijima.

Milanović je rekao kako je on o toj temi morao govoriti i na mjestima koja “možda nisu bila primjerena za to” poput skupa NATO-a, no da je to rezultiralo time da Schmidt nekoliko sedmica nakon tog govora “sprčka tamo neku kašu” od reforme koju je potom dao u javnu raspravu, što hrvatski predsjednik smatra greškom.

– Dakle imaš ovlasti ili nemaš ovlasti. Ako ih imaš ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao suveren s određenim ovlastima – nastavio je Milanović, kazavši da je Schmidt tim činom “dao vremena bukačima da se organiziraju” te da izađu na ulice.

– Izađe ti pet hiljada galamdžija na ulice u Sarajevu, ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije hiljade Srba ili Hrvata iz Mostara dođe u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći. Na kraju se čovjek prepao i nema ga – rekao je o njemačkom predstavniku.

Potom je dodao:

– U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za ovakve lijepe poetske govore na Generalnoj skupštini, s tim je trebalo početi puno ranije – rekao je Milanović koji smatra da su se izbori u BiH 2. oktobra mogli dočekati “u miru”, sa sigurnošću da će Hrvati dobiti svog predstavnika, da se Plenković na vrijeme priključio pozivu na reformu.

– Izbori su za dvije sedmice. To je kao da kreneš spremati građansko ili krivično pravo tri dana prije roka. Kasno je – zaključio je Milanović.

Hrvatski predsjednik je govorio i o EUFOR-ovoj misiji Althea u kojoj u BiH učestvuje oko 1,2 hiljade vojnika iz 20 zemalja, ali ne iz Hrvatske.

– Hrvatska nije u tome jer se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da tamo budemo, odnosno da imamo to pravo ako hoćemo, možda nećemo poslati nikoga – rekao je Milanović.

On je kazao kako prema tome postoji “organizirani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom”, te da je njemu neshvatljivo da Hrvatska nekome predstavlja opasnost za BiH dok istovremeno bošnjački oficiri dolaze na vojnu obuku u Hrvatsku.

Milanović je podsjetio da je u toj misiji Evropske unije i Turska čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom nedavne posjete Zagrebu rekao da “treba ukinuti Dejtonski sporazum”.

– Dakle njegova vojska može u BiH, a mi ne možemo ni teoretski. Događaju se vrlo neobične, vrlo tupe i glupe stvari i bez zajedničkog nastupa vlade, diplomatije kao instrumenta vanjske politike i mene lično tamo gdje je bitno nećemo napraviti ništa – zaključio je, prenosi Hina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija