Zašto dijabetičari koriste stare aparate za mjerenje šećera u krvi?

Zašto dijabetičari koriste stare aparate za mjerenje šećera u krvi kad imaju pravo na nove i to potpuno besplatno?

Najpoznatija riječ u Bosni i Hercegovini zasigurno je “KORUPCIJA”. Moramo priznati da se u posljednje vrijeme ova riječ najviše koristi kada su političari u pitanju jer su oni bukvalno gospodari života i smrti u ovoj našoj napaćenoj državi. Pored politike, ova riječ najviše je zastupljena u farmaceutskoj industriji koja je zasigurno jedna od najvećih “otimača” državno-narodnog novca u Bosni i Hercegovini.

Vidjeli smo razne afere Zavoda zdravstvenog osiguranja u našoj državi koje su se najviše ticale tendera raspisanih za ortopedska pomagala, glukometre, trakice i razne druge medikamente koje “besplatno” koriste zdravstveni osiguranici. O mnogim problemima smo dosada pisali i ukazali građanima na koje stvari da obrate pažnju kako bi što prije ostvarili svoja zakonska prava na svaki vid zdravstvenog osiguranja koje ionako već godinama izdašno plaćaju.

Današnji problem o kojem ćemo pisati jer problem neznanja DIJABETIČARA u Bosni i Hercegovini i korištenja glukometara (aparata za mjerenje šećera u krvi) i trakica koje nemaju zakonski potreban standard.

Većina stvari koje dijabetičari u Bosni i Hercegovini koriste su izbačeni iz upotrebe u skoro svim zemljama svijeta, ali kod nas se još uvijek koriste i to najviše zbog neznanja dijabetičara.

Upoznavanje sa pravima i problemom dijabetičara

ISO STANDARD 15197 je međunarodna norma za rad sistema za mjerenje nivoa glukoze u krvi za samotestiranje kod regulacije šečerne bolesti i sadrži precizne kriterije koje proizvođači dosljedno trebaju primjenjivati.

Naime, u Agenciji za lijekove ALIMS BIH je registrovano čak 26 aparata za mjerenje šećera u krvi od čega samo 5 njih zadovoljava ISO STANDARD 15197.

Europska komisija je 2015. godine prihvatila taj standard iz 2013. godine i pretvorila ga u svoj EN ISO STANDARD 15197:2015.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina je od 2008. godine članica CEN-a i da su sve članice dužne pridržavati se ovog standarda , jasno nam je koja su naša prava.

Da pojednostavimo, aparati koji imaju ISO STANDARD 15197: 2015 imaju mnogo manja odstupanja i znatno su precizniji od dosadašnjih aparata što krajnjem korisniku (dijabetičaru) može biti od velike važnosti jer se radi o njegovom zdravlju. Ukoliko je šećer manji, možda mu terapija ne treba ili se mora smanjiti, a najbolje će znati koristeći aparat sa gore navedenim standardom.

Pogledajte odstupanja Glukometra A i Glukometra B

Svi distributeri u Bosni i Hercegovini su bili dužni da najkasnije do 30.06.2017. godine pozovu sve dijabetičare koji koriste njihove aparate i potpuno BESPLATNO im daju nove aparate koji zadovoljavaju ISO STANDARD 15197.

Međutim, niko od distributera to nije uradio jer za to moraju izdvojiti znatnu količinu novca, što im očito ne ide u prilog.

Da se u Bosni i Hercegovini ne poštuju zakoni, čak i kada se utječe na zdravlje građana Bosne i Hercegovine koji boluju od ove bolesti, govori i činjenica da se u Republici Srpskoj čak 13 godina nije raspisao tender za nabavku novih Glukometara (aparata za mjerenje šećera u krvi), kao ni trakica za aparat, dok npr. Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona nije raspisao tender čak 5 godina te građani još uvijek koriste glukometre bez potrebnog standarda.

Moramo napomenuti da su u 2018.-toj godini raspisana dva tendera za nabavku glukometara i trakica na području drugih kantona, ali da se također nije tražio ovaj standard.

Naime, kako su mnoge zemlje izbacile stare glukometre i trakice iz upotrebe, farmaceutske kompanije su shvatile da im je skuplje to uništavati, nego preprodati jednoj Bosni i Hercegovini u kojoj se većina stvari radi mimo zakona.

Najviše u svemu ovome trpe dijabetičari Bosne i Hercegovine

Da najviše trpe krajnji korisnici, vidimo iz priloženog teksta, ali s obzirom da se radi o zdravlju ljudi koji boluju od ove bolesti, apelujemo na građane da pogledaju na kutiji od svog aparata da li aparat zadovoljava potrebni standard i ukoliko ne zadovoljava, da se jave dobavljaču od kojeg su dobili aparat kako bi dobili potpuno nov i besplatan aparat koji zadovoljava EN ISO STANDARD 15197:2015.

Ukoliko vas neko od dobavljača odbije, svoje pravo možete ostvariti putem nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments