Zašto je Njemačka bila protiv kandidatskog statusa BiH?

No. No. No. No. No. No. No. To je ukratko bilanca summita EU/zapadni Balkan koji je u četvrtak (23.6.) održan u Bruxellesu. Nema početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom. Nema početka pregovora s Albanijom. Nema liberalizacije viznog režima za Kosovo. Ništa od kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. Nema napretka u pregovorima Crne Gore s Unijom. Nema napretka ni u slučaju Srbije oko uvođenja sankcija prema Rusiji.

– Ionako nisam očekivao ništa od ovog summita – rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je zajedno s premijerima Albanije Ediem Ramom i Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, uoči sastanka u Bruxellesu, praktički prijetio i bojkotom summita zbog nezadovoljstva politikom proširenja na zemlje regije, piše Deutsche Welle (DW).

„MENI JE ŽAO EUROPSKE UNIJE”

– Meni je žao Europske unije. Oni su u puno gorem stanju od nas. Nadam se da im mi možemo pomoći – rekao je sarkastični albanski premijer Rama na konferenciji za novinare nakon sastanka. A na Twitteru u istom stilu je nastavio: „Lijepo mjesto, lijepi ljudi, lijepe riječi, lijepe slike, zamislite samo kako bi sve to bilo još ljepše kad bi nakon lijepih obećanja uslijedilo i njihovo ispunjavanje”.

Umjesto konkretnih poteza koji bi konačno „pogurali” regiju zapadnog Balkana prema Europskoj uniji i konkretnog napretka, summit je okončan frustracijom i ciničnim primjedbama balkanskih lidera koji se nisu ni trudili sakriti razočaranje „impotentnom Unijom”, kako ju je nazvao Rama.

Skoro četiri sata su šefovi država i vlada EU-a diskutirali sa svojim kolegicama i kolegama iz Srbije, Kosova, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore. Četiri sata nakon kojih su na konferenciji za novinare šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i francuski predsjednik Emmanuel Macron (čija je zemlja trenutno na čelu EU-a) trebali odgovarati na pitanja novinara o politici Unije prema Balkanu i summitu bez konkretnih rezultata.

Međutim, presica je odjednom otkazana. Navodno zbog manjka vremena.

„NJEMAČKA BILA PROTIV KANDIDATSKOG STATUSA BIH”

Iz neslužbenih izvora se moglo čuti kako je vođena „otvorena diskusija”. Među zemljama koje su inzistirale na poštivanju svih kriterija za zemlje regije, na primjer oko dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, bila je i Njemačka. Razlog je, tvrdi Berlin, da u BiH još uvijek nema nikakvog napretka po pitanju 14 reformskih, ranije definiranih kriterija.

Njemački kancelar Olaf Scholz je usprkos tome pružio podršku zemljama regije u EU-integracijama: „Njemačka će podržati aktivnosti zapadno-balkanskih država na njihovom putu u Europsku uniju”, rekao je on u četvrtak u Bruxellesu.

– Osjećamo se odgovornima za to da te zemlje uspiju u svojim nastojanjima. Zemlje regije konačno moraju dobiti osjećaj da se nagrađuje njihove reformske napore – rekao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79