Zašto je sindikalni pokret u BiH razjedinjen, ko ima najviše koristi od toga?

Tokom prvomajskih praznika na nekoliko lokacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održani su protesti zbog teškog položaja radnika.

Zašto nije bilo jedinstvenog nastupa Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH)? Naravno, epidemiološke mjere nisu dozvoljavale brojnije okupljanje, ali je utisak i da nije pandemije koronavirusa, ponovo bismo svjedočili razjedinjenosti sindikalnog pokreta.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, na ovu funkciju izabran je 21. oktobra 2018. godine kao jedini kandidat na Vanrednom kongresu održanom u Zenici. U februaru 2020. šesnaest granskih sindikata SSSBiH održalo je Skupštinu na kojoj je za novog predsjednika izabran aktuelni predsjednik Samostalnog sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić.

Uslijedile su međusobne optužbe, vođeni su sudski postupci, osporavila se legitimnost dva predsjednika…, a od svega toga radnička populacija nema ništa.

– Vlada FBiH učinila je sve da u sindikalnom pokretu nađe ljude koje će privoljeti na svoju stranu. S druge strane, radnici su ujedinjeni u svojim problemima i zahtjevima, osnovni je da minimalna plaća iznosi 1.000 KM – kaže Šatorović.

Komentarisao je i “suparničku” stranu u SSSBiH.

– Iz tih granskih sindikata nemate artikulisane zahtjeve prema socijalnim partnerima. Pitanje da li njihovi predsjednici imaju podršku unutar članstva.

Poslodavci i Vlada FBiH su tamo još 2019. održali sastanak s pojedinim predstavnicima sindikata i tada je dogovoreno formiranje novog rukovodstva, onog podobnog kako bi s njim mogli manipulisati.

Što se tiče komentara kako predsjednik SSSBiH nije zaveden u državnom registru, situacije je prosta. Problem je što u nazivu stoji BiH i zbog toga dosad predsjednik SSSBiH nije bio u registru.

To je situacija slična onoj u kojoj se nalazi Akademija nauka i umjetnosti BiH. Problem predstavlja ono BiH – ističe Šatorović.

Pokušali smo dobiti komentar od Bektića, ali on nam je kratko kazao da je na sastanku. U granskim sindikatima svjesni su da ovako razjedinjen sindikat ne može u punom kapacitetu braniti prava radnika.

– Nažalost, nakon posljednjeg kongresa SSSBiH je podijeljen. Odgovornost je, manja ili veća, na svima nama. Iskreno, ne vidim mogućnost da se tu nešto popravi u dogledno vrijeme. Mi smo trenutno koncentrisani na socijalni dijalog s partnerima – kaže Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, i naglašava:

– Radnici su ti koji plaćaju ceh ovakvog sindikata. Mi smo za 1. maj organizovali proteste iz sedam rudnika iz tri kantona. I sve je funkcionisalo besprijekorno. Dostojanstveno smo iskazali nezadovoljstvo položajem rudara. Zašto se to ne može uraditi i na nivou SSSBiH? Nemam ambiciju da se borim za neku funkciju u SSSBiH, moj mandat u granskom sindikatu je svaki dan na raspolaganju.

U subotu, 1. maja, članovi Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH su na protestnom maršu u Sarajevu poručili da “nemaju šta slaviti”. Zašto su sami organizovali proteste objašnjava Mersiha Beširović, predsjednica ovog granskog sindikata.

– Godinama pokušavamo animirati ideju o zajedničkim protestima. No, sve se razvodni, dolazi do usitnjavanja sindikalnog pokreta koji tako gubi svoju punu moć. Ne možemo više čekati, zato smo organizovali proteste. Nije novost da je sindikalni pokret razvodnjen. Šatorović se i dalje smatra predsjednikom, 16 granskih sidnikata izabralo je Bektića, sindikat je podijeljen i kao takav odgovara vlasti – poručuje Beširović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79