Zašto ministrica Hota Muminović štiti direktora koji mobinguje zaposlenike?

Zašto ministrica Hota Muminović štiti direktora koji mobinguje zaposlenike?


Mobing, zastrašivanje, nezakonitosti, sve to već godinama trpe zaposlenici u Elektrotehničkoj školi u Sarajevu. Direktor Radončić izmišlja zakone, pohvaljuje i kažnjava kako želi. S njegovim je imenovanjem počelo omalovažavanje, obezvrijeđivanje, mobing, uznemiravanje. O svemu je odavno upoznata ministrica obrazovanja KS. A reakcije nema

Grupa radnika Elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva uputila je otvoreno pismo ministrici obrazovanja Kantona Sarajevo Naidi Hota Muminović, tražeći zaštitu i pomoć od mobinga, nepravde i nezakonitosti koju trpe.

Ističu da je njihova pravna, ali prije svega emotivna i ljudska bitka počela još 2019. kada je za direktora škole imenovan Fikret Radončić piše Interview

Sarajevska škola dobila 6.000 KM kazni od Kantonalne inspekcije zbog direktora Radončića

– Zakonska procedura za izbor zamišljena je tako da o izboru i imenovanju odlučuje Školski odbor, a konačno imenovanje vrši Vlada KS. Kako bi član Školskog odbora (jedan od 4 ) iznio svoj stav o prijedlogu za izbor direktora na sjednici sindikalne organizacije ove škole radnici škole su se izjasnili sa svega 2 glasa podrške od tadašnjih 66 uposlenika te ustanove. No, to nažalost nema zakonsku uticaj jer kako to obično biva jedan glas raealnosti u ovom slučaju predstavnika radnika škole nasuprot tri člana pomno odabranih podanika i poslušnika u sastavu Školskog odbora ne mjenja ništa. Školski odbor tako imenuje Fikreta Radončića na mjesto direktora škole, protiv kojeg je u startu većina radnika škole koji još ne znaju šta ih tek čeka – podsjećaju radnici.
S imenovanjem direktora počela agonija

Ističu da je imenovanjem novog direktora počela prava agonija, omalovažavanje i obezvrijeđivanje,nipodaštavanje, mobing i drugi oblici uznemiravanja na radnom mjestu.

– Mučna radna atmosfera, teška i na trenutke neizdržljiva – dodaju.

Upravo zbog toga, ali stalnog kršenja zakona radnici su tražili pomoć Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva prvde KS, Ureda ombudsmena BiH, te Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

– Najmanje pet uposlenika angažiralo je pravne zastupnike kako bi se zaštitili i riješili svoj status. Veliki je broj onih koji su tada a i sad primorani tražiti medicinsku pomoć zbog poslijedica dugotrajnog stresa, pritiska i mobinga. Prema informacijama koje su radnici dobili od Ureda Ombudsmena njihovi predmeti su uz saglasnost upućeni Ministarstvu unutrašnjih poslova radi pokretanja postupka prema Tužilaštvu BiH i po svemu sudeći trebali bi da dobiju sudski epilog – navode.
Prijetnje, zastrašivanja, mobing

U dopisu ministrici obrazovanja ističu kako je su u posljednjih četiri i pol godine zbog nezakonitog rada Inspektori obavili desetine nadzora. Utvrđen je niz prekršaja, izrečen veliki broj upravnih mjera upozorenja, te prekršajnih naloga i visokih novčanih kazni. Zbog toga najprije škola kao pravno lice a u konačnici i direktor kao odgovorno lice u školi plaća niz novčanih kazni, nanoseći štetu kako školi tako i ukupnom budžetu KS.

– Nijedna od donesenih mjera nadležnih inspektora nije djelovala preventivno, pa čak ni sankcijsk. Direktor škole, umjesto da postupa po izrečenim mjerama bira da protiv radnika koji su se usudili misliti i izreći svoj stav, tražiti ostvarenje zakonskih prava pokreće disciplinske postupke, za koje je naknadno inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su provedeni nezakonito, te su zbog toga školi izrečena dva puta kazne od po 3.000 KM – istaknuto je.

Navedeno je i kako su se u školi, osim disciplinskih postupaka protiv radnika škole često događali pokušaji indirektnih prijetnji, zastrašivanja, širokog spektra mobinga u svim njegovim oblicima.

Sarajevska profesorica zbog ponižavanja i uvreda na poslu nekoliko puta završila u bolnici

Administrativna ćutnja postala je svakodnevna, a zbog nemogućnosti da radnici ostvare svoja prava iz radnog odnosa, opet su potražili pomoć Inspekcije. Inspekcija je u dva navrata izrekla kaznu od hiljada KM zbog ustanovljenih prekršaja iz oblasti radnih odnosa. Također, u školi se kriju informacije važne za rad škole, ne objavljuju se zapisnici sa sjednica Školskog odbora.

Nadalje navode kako do prije mjesec dana u školi nije bilo osobe za prijem i rješavanje po žalbama radnika. Naime, formiran je, kako tvrde radnici, zakonski neutemeljen i nepostojeći „Tim“, zbog čega su inspektori kaznili školu sa dodatnih 3. 000 KM .

Radnici navode kako je nakon prvog mandata u trajanju od 4 godine, šest mjeseci ranije raspisan konkurs za izbor direktora.

– Po već isprobanom receptu ( predstavnik radnika protiv, ostala 3 – podobna za ) i poznatoj taktici aktuelni direktor Radončić biva opet imenovan na naredne 4 godine – navedeno je u pismu.
Istrage, nadzor, inspekcija

I ovaj je izbor predmet istrage koju vrši Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, obzirom da nije postojao javni poziv/konkurs na zvaničnoj web adresi škole, a nije ni bilo na dnevnom redu Vlade KS, na kojoj je kao zvanično potvrđeno konačno imenovanje, bez obzira na činjenicu da Uprava škole ima niz utvrđenih prekršaja i veliki broj plaćenih novčanih kazni, a nove pristižu kontinuirano.

Radnici ističu kako direktor Radončić nije samo nemaran i neodgovoran kad su u pitanju profesori i zaposlenici već i učenici.

– Škola već petu godinu nema školsku kantinu, iako ima prostor namjenjen za to. Svaki dan učenici rizikuju sigurnost prelaskom jedne od najopasnijih raskrsnica u gradu. Isto toliko vremena naši učenici ne idu na ekskurziju, nemaju ni osnovne obavezne školske izlete, stručne posjete, ne učestvuju na takmičenjima. A nekada smo bili škola uzor i poznati po rezultatima i osvojenim nagradama. Zbog nezakonite procedure oko provođenja eksurzije, stručnih posjeta i izleta, izvršen je nadzor i izrečena novčana kazna u u iznosu od 1.000 KM – istaknuto je.

Grupa radnika tražila je i pomoć zastupnika Kantona Sarajevo. U njihovo je ime Marijela Hašimbegović pokrenula niz inicijativa, između ostalih i od resornog ministarstva zatražila da pokrene utvrđivanje zakonskih mogućnosti za razriješenje po zakonskim odrednicama.

No, od toga ništa.

– Čekamo već mjesecima da nadležne institucije, među kojima je i Ministarstvo odgoja i obrazovanja nešto poduzmu povodom nabrojanih inicijativa, ali bezuspješno. Odgovora nema, reakcije izostaju. Pitamo Vas ministrice zašto ne upotrijebite zakonske mehanizme i ne pokrenete postupak razriješenja direktora za kojeg je utvrđen niz prekršaja Vama već poznat iz dostupnih Izvještaja kantonalne uprave za inspekcijeske poslove i upućenih Inicijativa SKS? Zašto se ne pozove Školski odbor na postupanje i odgovornost? Zašto Ministarstvo odgoja i obrazovanja ćuti? Dokle? Zašto ništa ne poduzimate, a zakon Vam to i omogućuje i obavezuje vas u ovakvim okolnostima. Vašom ćutnjom i ingnorantskim stavom prema zahtjevima radnika, zastupničkim pitanjima i inicijativama, postajete indirektno odgovorni za sve, ali i direktan saučesnik u psihološkom nasilju i mobingu koji se kontinuirano i dugotrajno vrši nad većom grupom radnika, postajete odgovorni jer ne poduzimate ništa, tolerušići nezakonje – navedeno je.
Vapaje zaposlenih niko ne čuje

O mobingu direktora Radončića pisali su mnogi mediji. Priča jedne profesorice koju je nedavno ispričala RSE je posebno važna.

Uposlenici sarajevske škole se žale da godinama trpe diskriminaciju i mobing

Ona je trpila mobing i diskriminaciju zbog invaliditeta.

– Jednom sam mu rekla, ali ja ne mogu da hodam. A direktor mi je odgovorio: ‘Vi ne možete hodati, ne možete stajati, pa šta za Boga miloga možete.’ Zamislite kažete to nekome ko je izgubio nogu u trudnoći pred kraj rata u Bosni i Hercegovini – kazala je ova profesorica.

Ni njene vapaje u Ministarstvu nisu čuli. Čekaju zvanično izjašnjenje iz škole.

Prije godinu i tri mjeseca, pitali smo ministricu Hota Muminović, jer problemi su i tada trajali, šta misli uraditi, poduzeti, kako reagirati u slučaju mobinga i nezakonitorist u Elektrotehničkoj školi u Sarajevu.

Odgovor nikad nismo dobili.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija