Zašto sada Evropa traži FFP2 maske umjesto hirurških?

U pojedinim državama ili njihovim dijelovima obavezno je nošenje FFP2 zaštitne maske od koronavirusa. Infektolog Ednan Drljević nam je objasnio zašto je to sve učestalija protupandemijska mjera.

Austrija je među posljednjim državama do sada čija je vlast odlučila da građani moraju nositi ne bilo kakve maske, već FFP2. Infektolog sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo je prije nekoliko dana ukazao da postoji mogućnost da se obavežu posjetioci skijališta na području Kantona Sarajevo da nose takve maske.

Objasnio je zašto se sada insistira baš na ovim maskama.

“Onaj ko je bolestan, a ima tu masku, skoro da ne može zaraziti druge. Ova maska je upotrebljiva i do pet dana. Moguće je i duže je upotrebljavati. Po korištenju je potrebno staviti je u kesu da bi se osušila kao bi ste je mogli i sutra upotrijebiti. Dakle, riječ je o višekratnoj maski. Ovo što mi nosimo su jednokratne hirurške maske i upotrebljive su npr. za jednu operaciju. To je do tri ili četiri sata. To vam znači da je danas nosite i sutra morate nabaviti novu”, napomenuo je.

Drljević je također podsjetio da mnogi jednokratnu masku nose više dana. Ukazao je da bi FFP2 maske trebali nositi oni koji na poslu dolaze u kontakt s mnogo ljudi.

“Oni mogu biti tzv. superširitelji. Ako radite u trgovini ili ugostiteljskom objektu, ako ste na aerodromu, skijalištu ili u tržnom centru, dolazite u kontakt sa stotinama osoba. Ako nemate masku ili je nepravilno nosite, možete zaraziti stotine ljudi. Posebno je važno da je nose oni koji su zaraženi”, upozorio je.

Kako je kazao, i sam je počeo nositi navedenu masku i preporučio je svojim kolegama da to isto urade. Smatra da nije skupa naglasivši da košta dvije i po KM.

Smatra da se kod nas ne može obavezati na nošenje FFP2 maske zbog ekonomske situacije, kao što je to moguće u Njemačkoj i/ili Austriji. Podsjetio je da je nošenje maski, ne samo FFP2, jedan od razloga povoljnog epidemiološkog stanja i potcrtao je da se one najviše nose upravo u Kantonu Sarajevo.

Drljević je za naš portal ukazao da su ipak FFP2 maske više od 90 posto učinkovite u zaštiti, a da su ove druge znatno manje učinkovite.

“Ali, dobro je nositi bilo koju masku. Mjera nošenja maski je sjajna da bi se smanjio rizik od zaraze”, zaključio je.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo nošenje maski nije obavezno samo u zatvorenom, već i na otvorenom prostoru već nekoliko mjeseci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79