Zašto se Angelina Eichhorst sa Helezom sastala javno, a sa Dodikom tajno?

Radni sastanak direktorice Eichhorst sa liderom SNSD-a, predsjednikom RS-a, najisturenijim ruskim igračem u ovom dijelu svijeta, optuženim pred Sudom BiH, isplaniran je pomno u Bruxellesu

Kada je, uoči prošlog petka, generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije Angelina Eichhorst osvanula u Bosni i Hercegovini, samo su oni najnaivniji povjerovali da je u posjet glavnom gradu naše zemlje došla s jednim jedinim ciljem, da čestita Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i tim povodom isporuči 21 sanitetsko i transportno vozilo Deminerskom bataljonu piše Oslobođenje.

Svečano i radno

Ovo je bio prvi dio isporuke od ukupno 68 vozila koja će BiH primiti kao dio pomoći vrijedne 10 miliona eura u okviru Evropskog mirovnog fonda za podršku toliko željenom postratnom cilju – zemlja bez mina. Prošlog ljeta, u okviru ove pomoći, isporučeno je 150 detektora metala. Sve skupa, human i vrijedan gest EU, kojem je generalna direktorica Eichhorst dala neophodan svečarski čin.

No, onaj radni, kako saznaje Oslobođenje, odigrao se posve tajno: direktorica Eichhorst se, naime, sastala sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a, predsjednikom Republike Srpske, najisturenijim ruskim igračem u ovom dijelu svijeta, optuženim pred Sudom BiH za kršenje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Sastanak je, preciziraju naši izvori, isplaniran u Bruxellesu i sve vrijeme vođen pod egidom “tajno”.

Ne, naravno, nije direktorica Eichhorst za mjerama tajnosti posegla zbog ambicije da s Dodikom raspetlja tajne ruske kampove zbog kojih ga je prozivao ministar Helez, nije se čak ni interesirala za saznanja te vrste.

Ko god se sjeća ranijeg angažmana direktorice Eichhorst kada je naša zemlja u pitanju, zna da je konstanta njezino protivljenje sankcijama Evropske unije protiv Milorada Dodika, o čemu su mediji pisali još od vremena kada se konstruktivno zalagala da Izborni zakon BiH ni na koji način ne donese izmjene u Republici Srpskoj.

Ko god se sjeća ranijeg angažmana direktorice Eichhorst kada je naša zemlja u pitanju, zna da je konstanta njezino protivljenje sankcijama Evropske unije protiv Milorada Dodika

Angelinu Eichhorst se u javnosti BiH svojedobno upoređivalo jedino s Catherine Ashton, barunicom koja je svojedobno banula u BiH i otputovala u Banju Luku da bi kao smirila Dodikov referendum o pravosuđu, a na kraju ga mijenjala za ispraćaj stranih tužitelja i sudija iz BiH. Da li je na redu Ustavni sud BiH?
Uoči petka

Nakon ekspedicije bogate delegacije BiH na Bruxelles ovo pitanje se doima više no logičnim, tim prije što je sam Dodik – svjedoče briselski kuloari – “obećao EU još jednu šansu”, prihvatajući obavezu vlastite kooperativnosti u narednom periodu, prvenstveno u vezi sa zakonom o Sudu i umanjenjem intenziteta progona stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Na njegov bahati istup, druga strana stola (čitaj: zvaničnici EU) nije ni trepnula, ali su zato jedva uspjeli suspregnuti radost što mu mogu čuvati leđa i dalje.

Dodik je, nakon tajnog sastanka s Eichhorstovom, javno potvrdio svoj dolazak pred Sud BiH.

Pojavio se sa svitom pristalica i SNSD-ovih dobro raspoređenih i uhljebljenih dužnosnika na državnom nivou koji su došli da podrže njegovo omalovažavanje svega što predstavlja institucije Bosne i Hercegovine. To je bilo u Sarajevu, pa se valjda ne vidi iz Bruxellesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79