ZAŠTO SE UVODI SISTEM PAR-NEPAR KADA IMAMO NALJEPNICE O EKOLOŠKIM STANDARDIMA?

Naljepnice na vjetrobranskom staklu o ekološkim standardima koje vozilo zadovoljava ne moraju biti samo formalnost. Žitelji velikih bh. gradova vjerovatno će i narednih godina biti okovani omotačem smoga pa je za očekivati da lokalne vlasti posegnu za “ad hoc” rješenjima poput nedavnog uvođenja sistema par-nepar u Sarajevu.

U tom slučaju vrlo vjerovatan scenarij je da vozilima “nižih euro-normi” bude zabranjen saobraćaj čime bi konačno mogli profitirati vlasnici novijih automobila.

Uz podatak da se tek od 2020. godine uvodi nulta stopa tolerancije za vozila koja ne ispunjavaju zadate eko-norme, ispada da će samo naljepnica za vjetrobransko staklo godišnje koštati vlasnike automobila 22-36 KM(u zavisnosti od toga da li je riječ o dizelašu, ili benzincu sa ili bez katalizatora i lambda sonde).

“Stanje je loše, potrudit ćemo se da ne eskalira, da se u narednom budžetu nađu ozbiljnija sredstva. Nije u redu da se sadašnjim propisima drastično tretira glavni grad BiH u odnosu na gradove Evrope. Čuli smo da ugalj nije jedan od glavnih problema u KS-u, jer sumpor dioksida nema u zraku pa nema tog sagorijevanja. Ja bih opet uradio mjere poput par-nepar. Te stare motore Euro 1, 2 da isključujemo iz saobraćaja i da stavimo zdravlje građane ispred svega”, rekao je Konaković.

Pitamo, zašto se uvodi sistem par-nepar kada imamo naljepnice o ekološkim standardima? Zar po njima ne možemo voziti ili bez razloga plaćamo do 30KM po automobilu godišnje?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79