Zasto Turska odbija Hodžića za ambasadora: Ankara poslala diplomatsko “ne” Bećirovićevom prijedlogu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović suočava se s izazovima u vezi s imenovanjem Kadrije Hodžića za ambasadora Bosne i Hercegovine u Turskoj. Naime, agreman iz Ankare nije stigao, a razlog leži u prošlim oštrim kritikama Hodžića prema turskoj vladi, posebno u pismima koja je potpisao 2016. i 2019. godine.

Bećirović je predložio Hodžića u oktobru prošle godine, ali turske vlasti su, kako saznaje Klix.ba, jasno dale do znanja da Hodžić neće dobiti saglasnost za ambasadorsku poziciju. Uprkos tome, Bećirović još uvijek nije donio odluku o predstavljanju novog kandidata, što može rezultirati kompromitacijom bilateralnih odnosa između BiH i Turske.

Kako navodi izvor, turske vlasti su izrazile nezadovoljstvo zbog prošlih izjava Hodžića u pismima koja su kritizirala politiku turske vlade.

Pismo iz 2016. godine, koje je Hodžić potpisao, izražavao je protivljenje izručenju državljana BiH koji su optuženi za povezanost s organizacijom FETO. Drugo pismo, iz 2019. godine, osudilo je odluku da se oduzme Plaketa Grada Sarajeva profesoru matematike Aliji Laficogluu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79