Zastoji u izgradnji zgrade IDDEEA-e u Banjoj Luci: Badnjević optužuje ministra Košarca

Zastoji u izgradnji zgrade IDDEEA-e u Banjoj Luci: Badnjević optužuje ministra Košarca


Vijeće ministara BiH jučer nije dalo saglasnost za izgradnju zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u Banjoj Luci, jer je ministar Staša Košarac bio protiv.

Direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević, izrazio je nezadovoljstvo zbog ove odluke, podsjećajući da je Agencija već dugo bez svog prostora u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Bijeljini.

“Ova zgrada je planirana još u periodu 2011-2014. godine. Nikada nije napravljena, iako Agencija ima svoju zemlju na kojoj bi se trebala graditi. Od tog perioda Agencija ima i sredstva za izgradnju, koja su do danas izgubila višestruko svoju vrijednost. Gotovo deset godina niko se nije bavio ovim projektom, a po dolasku na čelo Agencije sam ga ponovo pokrenuo. Rekli su da ima Bošnjaka kojima ne smeta gradnja u Banjoj Luci. Svaki grad u BiH jednako volim, bez obzira je li na jugu, sjeveru, istoku ili zapadu BiH. Posljednjih sedam mjeseci smo pisali, zvali, lobirali, tražili i urgirali. Napokon smo dobili sva pozitivna mišljenja iz ministarstva civilnih poslova, ministarstva finansija, ureda za zakonodavstvo i e-konsultacije,” naveo je Badnjević za Klix.ba.

Iako su svi uslovi bili ispunjeni, odluka nije usvojena na sjednici Vijeća ministara. Badnjević je istakao da su upravo ministri iz reda Srba glasali protiv, iako su prethodno dali saglasnost i pozitivno mišljenje.

“Srbi ne žele da se gradi u Banjoj Luci, iako su Bošnjaci i Hrvati to podržali. Nakon ovoga, ovom Bošnjaku neće ostati ništa drugo nego da potpuno povuče odluku i da se zgrada u Banjoj Luci uopće ne gradi. Pravi razlozi za ovu odluku će biti otkriveni ubrzo, nakon što podnesemo prijavu Tužilaštvu BiH protiv jednog od ministara koji je pokušao ucjenjivati i zapošljavati po IDDEEA-i, ali mu nije pošlo za rukom,” poručio je Badnjević.

Ovaj slučaj je još jedan primjer političkih prepreka koje koče razvoj i funkcionisanje ključnih državnih institucija, ostavljajući Agenciju za identifikacione dokumente bez adekvatnog prostora za rad.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija