Zastupnik Ramiz Salkić osuđuje brutalni napad i traži ozbiljne mjere zaštite

Današnji izljev nasilja u Višegradu prema muškarcu bošnjačke nacionalnosti izazvao je oštru reakciju Ramiza Salkića, zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Salkić ističe da dehumanizacija Bošnjaka u ovom entitetu traje od samog povratka te da je izraženija u posljednjih desetak godina kroz sistemsku diskriminaciju.

Napad na muškarca u Višegradu, kako tvrdi Salkić, samo je jedan od mnogih slučajeva koji nisu adekvatno riješeni. On ukazuje na nedovoljnu reakciju nadležnih organa i naglašava da političko vodstvo RS-a dodatno potiče diskriminaciju Bošnjaka, što dovodi do očekivanih napada.

Salkić poziva na ozbiljne mjere zaštite i tretiranje napada kao krivičnih djela s dugotrajnim zatvorskim kaznama. Njegova kritika usmjerena je i prema policiji i pravosuđu u RS-u, ističući da njihovi dosadašnji postupci nisu dovoljni da zaustave nasilje i napade na Bošnjake.

Uz to, Salkić apelira na Visokog predstavnika da djeluje i predlaže dopunu Krivičnog zakona BiH, a također poziva na raspoređivanje EUFOR-ovih snaga na područja poput Foče, Višegrada, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Bijeljine.

Na kraju, naglašava da su Bošnjaci u RS-u, nažalost, prepušteni sami sebi i da njihova sigurnost sve više ovisi o njihovoj vlastitoj hrabrosti u suočavanju s ekstremizmom i nasiljem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79