Završen muzički festival u Splitu: 170 hiljada eura kazni, stotine drogiranih kažnjeno

Muzički festival Ultra Europe završen je sinoć, a policija je objavila izvještaj o

“Ostvarili smo naš primarni cilj, a to je uspostava visokog standarda sigurnost kako na mjestu održavanja okupljanja, tako i na području čitavog Grada Splita. Nakon održanog javnog okupljanja Ultra Europe 2023. sa zadovoljstvom možemo istaknuti kako se još jednom potvrdilo da su Split i Splitsko dalmatinska županija sigurne, a samim time i poželjne turističke destinacije. Dok su partnerske službe i dionici odgovornosti za sigurnost vrijedno radili, posjetitelji javnog okupljanja, negdje oko 100.000 njih, u protekla tri dana mogli su opušteno uživati”, naveli su.

Nakon opsežnih priprema i niza preventivnih aktivnosti, koordinacije s partnerskim službama i organizatorima, u vršno vrijeme trajanja festivala policijski službenici intenzivno su radili na terenu i provodili planirane mjere osiguranja kako bi posjetiteljima i građanima Splita i Županije pružili sigurnost.

“U protekla tri dana nismo zabilježili složenija ili naročito teška kaznena djela na na štetu posjetitelja, a rad na terenu rezultirao je brzim pronalaskom počinitelja u slučaju serije krađa trganjem lančića, karakterističnih za slična okupljanja diljem svijeta. S obzirom na to da je broj posjetitelja svake večeri prelazio 30.000, evidentirali smo relativno mali broj i iz uvijek prisutne kategorije imovinskih kaznenih djela (krađe lančića i mobitela)”, između ostalog su naveli.

Privedeno je ukupno 264 osoba (85 hrvatskih i 178 stranih državljana), uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Tokom trajanja okupljanja naplaćeno je 171.000 eura novčanih kazni.

Zaplijenjena droga u prekršajnom postupku: marihuana (169.76 grama), kokain (112.37 grama), ecstasy (225 tableta i 20.17 grama), speed (35.47 grama) i MDMA (105 komada i 31.88 grama).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79