Zbog Dodikove ludosti cijenu će plaćati privreda i građani RS-a

Zbog Dodikove ludosti cijenu će plaćati privreda i građani RS-a


Dodikovo kabadahijsko ponašanje je dobilo i svoj institucionalni okvir usvajanjem zaključaka od strane Narodne skupštine RS-a, izjavio je u svom komentaru na sinoćnja dešavanja, lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Nermin Nikšić.

“Postalo je jasno kako je većina zastupnika u Narodnoj skupštini izabrala da ga bespogovorno slijedi na putu rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju secesije.

Većina se pridružila Dodiku u njegovom vandalskom napadu na teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, a samim tim i direktnom ataku na mir i stabilnost u našoj zemlji”, kazao je.

Potpuno je jasno da su današnjim zaključcima prešli “crvenu liniju”, navodi dalje.

“Dvije su adrese koje mogu i moraju legalno zaustaviti i sankcionirati ovakvo ponašanje. To su pravosudni organi Bosne i Hercegovine, ali i visoki predstavnik u BiH koji također ima i mandat i obavezu da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum. Vrijeme čekanja da se neko dozove razumu i pameti je očito prošlo. Sada je vrijeme za konkretne akcije da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji”, kazao je on.

Dodaje kako želi vrlo jasno poručiti da su usvojeni zaključci put do otcjepljenja bez obzira kako to pokušavao Dodik uviti.

“Taj put bosanskohercegovački entitet RS neće nikada preći, a nastavak njegovog slijeđenja bi podrazumijevao nove nesreće i stradanja. I opet, Bosna i Hercegovina će opstati. Ali bih sada želio da stavim u perspektivu za građane ovog dijela Bosne i Hercegovine šta znače postupci vlasti u RS-u. Već sada, izvjesne su sankcije. Neminovno će te sankcije najviše pogoditi privredu, što će proizvesti ukidanje radnih mjesta. Smanjivanjem privrednih aktivnosti smanjiće se i prihodi od poreza”, izjavio je on.

Ukoliko bi čak hipotetski i krenuo u realizaciju svojih suludih ciljeva, Dodik bi novac u budžetu za svoje privatne vojske i agencije mogao naći samo dodatnim prikupljanjem poreza od svojih građana, dodao je.

Dakle, građani RS-a mogu računati na veće poreze, veće cijene i manje plate. Formiranje Dodikove UIO znači da Federacija, koja je u značajnoj mjeri sufinansirala i građane RS-a, više neće solidarno učestvovati u raspodjeli troškova.

To znači dodatno umanjenje penzija i plata i u javnom sektoru u RS-u. Dakle, građani RS-a već sada mogu očekivati da budu kažnjeni za postupke njihovih milionera na vlasti. Dodiku i sviti ovi rezovi nisu bitni, oni su se na vrijeme pobrinuli da materijalno osiguraju svoje porodice. Neka se građani RS-a zapitaju mogu li preživjeti sa upola manjim primanjima”, zapitao se Nikšić.

Dalje se pita, vrijede li Dodikove ludosti njihovog siromaštva, nezaposlenosti i gubitka poslova.
“Dodik bi vrlo vjerovatno tada dobio ‘vojsku’, ali ne onu koju on priželjkuje. Dobio bi vojsku osiromašenih, ozlojeđenih građana koja će u organizovanim kolonama okupirati ambasade u potrazi za vizama i autobuse koji voze u jednom smjeru za Njemačku ili Švedsku.

Na kraju moram još jednom naglasiti da je naš ustavni poredak skrojila međunarodna zajednica koja je definisala i mehanizme za sprečavanje ovakvog očitog rušenja ustavnog poretka i iživljavanja nad građanima i pravnom državom. Zato je zaista vrijeme da ispune svoj dio pogodbe, da konačno stave u funkciju mehanizme koji su im na raspolaganju i suzbiju dalje antiustavno djelovanje. Historija nas uči kako završe siledžije i zločinci koji krenu na svoju zemlju”, zaključio je Nikšić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija