Zbog korona-sijela u Europi: Konaković i ostali dali izjave u MUP-u, prijava u Općinskom sudu

Skoro tri mjeseca je prošlo od objave fotografije sa sjedeljke u Bečkoj kafani hotela Europa, na kojoj se nalazi Elmedin Konaković, zajedno sa stranačkim kolegama iz NiP-a Vedranom Jakupovićem, Amelom Mekićem, Ramizom Turuljom, Harisom Bašićem i još nekoliko osoba, a ovaj slučaj još nije dobio svoj konačni epilog.

Fotografija iz Bečke kafane na Facebooku je objavljena 24. maja, u vrijeme kada su još na snazi bile mjere zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Nakon što su mediji prenijeli fotografiju, MUP Kantona Sarajevo je pokrenuo istragu s ciljem utvrđivanja njihove prekršajne odgovornosti.

Kako smo ranije objavili, iz kafane je izuzet videonadzor, nakon čega su akteri pozvani u policiju da daju izjave.

Međutim, kako je nekima od njih u međuvremenu potvrđeno prisustvo koronavirusa ili su bili u kontaktima sa osobama kod kojih je virus potvrđen, njihovo saslušanje u policiji je prolongirano do daljnjeg.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo jutros su na upit Faktora potvrdili da su nakon izlaska iz izolacije dali izjave u MUP-u, te da je Općinskom sudu u Sarajevu prije nešto više od mjesec protiv njih upućena prekršajna prijava.

– Nadležna policijska uprava 8. jula 2020.godine, nakon provedenog postupka, Općinskom sudu u Sarajevu – Prekršajno odjeljenje, podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv: V.J., I.Č., E.K., H.B., R.T. i A.M., zboog izvršenog prekršaja iz člana 8. stav. 5. tačke d) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo – naveli su iz MUP-a KS.

Prema ovom članu Zakona, novčanom kaznom od 500 do 1.500 maraka kaznit će se onaj “ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa kojim se ograničava ili zabranjuje pristup, kretanje ili zadržavanje lica na određenom mjestu ili ko se ne udalji iz grupe koju je policijski službenik pozvao da se raziđe”.

Na fotografiji se vidi da je prisutno devet osoba, a zbog čega je prijavljeno njih šest nije poznato.

Kako saznajemo u Općinskom sudu, s obzirom na to da je ova pravosudna institucija danas tek počela sa redovnim radom nakon kolektivnog godišnjeg odmora, povodom ove prijave još nije bilo zakazanih ročišta.

Podsjetimo, ranije su zbog istog ponašanja promptno kažnjeni vinovnici takozvanog korona-derneka u u sarajevskom Golf klubu, na čelu sa državnim ministrom Stašom Košarcem, ali i načelnik Prve sarajevske Policijske uprave Safet Šabović, koji se na jednom skupu pojavio bez maske.

Mediji su tada digli hajku na aktere događaja, a uslijedile su ostavke, razmatrale se smjene, učesnici su se pravdali u medijima… U ovom slučaju takva reakcija je izostala, a cijeli proces poprilično se otegao.

Ostaje da se vidi da li će se ovim primjerom pokazati kako su svi jednaki pred zakonom, kako je svojevremeno prokomentirao ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, ili su neki ipak malo “jednakiji” – prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79