Zbog koronavirusa svakog dana u svijetu gasi se milion radnih mjesta

Oko milion radnih mjesta svakog dana se ugasilo u protekle skoro dvije sedmice u sektoru putovanja i turizma zbog globalne pandemije novog koronavirusa, pokazalo je istraživanje Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), koje je objavljeno u srijedu.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Do 75 miliona radnih mjesta je u neposrednom riziku, naveli su iz WTTC-a, što predstavlja porast od 50 posto u odnosu na prethodnu studiju.

Vijeće je također otkrilo dubinu krize u pojedinim regijama. Očekuje se da će azijsko-pacifička regija biti pogođena sa čak do 49 miliona radnih mjesta u riziku, što predstavlja gubitak od gotovo 800 milijardi američkih dolara.

Predviđa se da će u evropskom sektoru turizma i putovanja biti do deset miliona radnih mjesta u riziku, što bi ukupan gubitak mogao dovesti od gotovo 552 milijarde dolara.

Očekuje se i da će Amerika biti teško pogođena ovom krizom, a Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko očekuje se da će zajedno izgubiti do 570 milijardi dolara, pri čemu će gotovo sedam miliona radnih mjesta biti u neposrednom riziku.

Gloria Guevara, izvršna direktorica WTTC-a, osudila je vlade koje nisu dovoljno brzo reagovale kako bi se moglo pomoći sektoru turizma i putovanja.

– Ukoliko hitne mjere ne budu preduzete u narednih nekoliko dana, sektor će se suočiti sa ekonomskim padom od kojeg će se teško oporaviti i povući će sa sobom milione ljudi koji zavise o njemu – rekla je Guevara.

Ona je upozorila da će smanjenje putovanja i turizma stvoriti “domino efekat“ što će rezultirati velikim gubicima radnih mjesta u cijelom lancu nabavke.

– Pozivamo sve one koji su na moćnim pozicijama da pomognu nemoćnim i donesu politike koje će podržati i održati sektor koji je pokretačka snaga globalne ekonomije i odgovoran je za stvaranje jednog od pet svih novih radnih mjesta – dodala je Guevara.

Putovanja i turizam doprinose sa 10,4 posto globalnom BDP-u i u osam uzastopnih godina su nadmašili su rast svjetske ekonomije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79