Zbog Košarcevog “prijenosa nadležnosti” blokirano apliciranje za dvije milijarde maraka

Zbog Košarcevog “prijenosa nadležnosti” blokirano apliciranje za dvije milijarde maraka


Bosna i Hercegovina se nalazi pred kritičnim rokom za ispunjavanje uvjeta koji bi omogućili pristup značajnim finansijskim sredstvima iz EU.

Riječ je o dvije milijarde KM, koje su dio Instrumenta za reforme i rast Zapadnog Balkana. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, je izjavila da će plan reformi, koji je nužan za povlačenje ovih sredstava, biti poslan najkasnije do ponedjeljka.

Plan rasta za Zapadni Balkan, kako navode iz Delegacije EU, pruža priliku BiH da dobije ova sredstva u zamjenu za provođenje konkretnih reformi koje će unaprijediti ekonomski rast, ojačati vladavinu prava i poboljšati poslovnu klimu.

Osim toga, otvorila bi se mogućnost za veći pristup jedinstvenom evropskom tržištu s više od 450 miliona potrošača i formiranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Međutim, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, izrazio je neslaganje sa određenim zahtjevima EU koji bi, prema njegovim riječima, narušili ustavnu strukturu i autonomiju entiteta u BiH.

Košarac je naglasio da pitanja koja su u ustavnoj nadležnosti entiteta ne mogu biti prenesena na državni nivo, što dodatno komplikuje proces usklađivanja s EU standardima.

Rok za finalizaciju Reformskog plana ističe krajem aprila, a ukoliko se politike ne usaglase, BiH bi mogla izgubiti priliku za investicije vrijedne dvije milijarde KM.

Krišto je najavila slanje konsolidiranog izvještaja u nadi da će političari iz entiteta, posebno iz RS, naći zajednički jezik i omogućiti BiH da iskoristi ovu historijsku financijsku priliku.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija