Zbog lijeka Acterma: Zeničanin Zavod zdravstvenog osiguranja prijavio Tužilaštvu i SIPA-i

Zeničanin Edhem Fejzić krajem prošlog mjeseca doživio je porodičnu tragediju kada mu je preminula supruga Edita od posljedica izazvanih koronavirusom.

U toku njenog liječenja, Fejzić je kupio lijek Acterma i pokrenuo postupak refundacije troškova za isti.

U međuvremenu, preminula je njegova supruga Edita zbog čega je Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK obustavio postupak.

Kako su obrazložili iz ove institucije, Članom 53. Zakona o zdravstvenom osiguranju regulisano je da pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja može ostvariti samo lice kome je utvrđeno svojstvo osiguranog lica. Također, po ovom zakonu regulisano je da se prava koja osiguranim licima pripadaju ne mogu ugovorom mijenjati, prenositi na druga lica, niti se mogu nasljeđivati uz izuzetak novčanih primanja iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja su dospjela za isplatu, a ostala neisplaćena uslijed smrti.

Od 8 doza Tocilizumaba supruga je primila 2, završila na respiratoru i umrla

Upravo zbog nemogućnosti da ostvari pravo na refundaciju troškova za nabavku lijeka, Edhem Fejzić je ovaj slučaj prijavio Državnoj agenciji za istragu i zaštitu i Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

Podsjećamo, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je prošle sedmice izdao saopštenje za javnost gdje je obrazložio da po važećem Zakonu o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine ne može nakon smrti pacijenta izvršiti refundaciju sredstava za kupovinu lijeka Tocilizumaba ili Acterme, koji se koriste za liječenje ležećih pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica ili Općoj bolnici Tešanj.

U nastavku pogledajte dokumente koje je na adresu medija poslao Edhem Fejzić.

Zeničanin Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK prijavio Tužilaštvu ZDK i SIPA-i zbog lijeka Acterma
Zeničanin Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK prijavio Tužilaštvu ZDK i SIPA-i zbog lijeka Acterma
Zeničanin Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK prijavio Tužilaštvu ZDK i SIPA-i zbog lijeka Acterma

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79