Zbog nedostatka mjesta stradale iz Turske i Sirije kopaju u masovne grobnice

Zbog nedostatka mjesta na grobljima, tijela stradalih u zemljotresu u Turskoj i Siriji se gomilaju na stadionima ili parkiralištima radi identifikacije, unose se lijesovi i kopaju u masovne grobnice.

Na groblju Nurdagi u turskoj pokrajini Gaziantep, na granici sa Sirijom, uskoro više neće biti mjesta za mrtve. Svježe iskopani grobovi označeni su praznim nadgrobnim spomenicima, sa samo komadićima poderane tkanine sakupljenim s odjeće žrtava kako bi ih se identificiralo.

Vani na ulici deseci tijela leže nagomilani jedno na drugom, čekajući da budu pokopani. Najmanje pet imama požurilo je u Nurdagi kako bi služili neprekidnu navalu masovnih dženaza, ponekad za čak 10 žrtava odjednom. Zvaničnici su dopremali lijesove iz susjednih sela i sve do Istanbula kako bi osigurali posljednje počivalište za ogroman broj leševa koji su pristizali u grad.

Pet dana nakon što su dva snažna potresa južnu Tursku u najgoroj prirodnoj katastrofi, broj mrtvih premašio je 21.000, a Nurdagi i gradovi širom južne Turske i sjeverne Sirije poprišta su apokaliptičnih razina razaranja.

“Četrdeset posto ljudi u ovom gradu moglo bi biti pronađeno mrtvo”, rekao je Sadik Gunes, imam u Nurdagiju. Njegov dom je bio pored džamije, koja se srušila. Bez mjesta za njihove molitve, masovne sahrane u Nurdagiju i ostatku južne Turske obavljaju se na otvorenom.

“Od ponedjeljka sam zaboravio broj tijela koja smo pokopali”, rekao je Gunes. “Izgradili smo proširenje groblja. Pod ruševinama još ima ljudi. I njih ćemo pokopati kada budu pronađeni. Tijela sahranjujemo i kasno navečer uz pomoć građana koji nam dolaze pomoći”, ispričao je imam.

Dok čekaju dolazak forenzičara i tužitelja, stanovnici nekih gradova u Turskoj gomilali su tijela na stadionima ili parkiralištima kako bi rodbina imala priliku da brzo identificira svoje najmilije prije izdavanja smrtovnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79