Zbog neusvajanja budžeta MO i OS BiH pred finansijskim izazovom

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u službenu posjetu je primio vršioca dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD Stanleya Browna i ambasadora SAD u BiH Nj.E. Erica Nelsona.

Razgovarano je o dosadašnjim postignućima na polju vojne saradnje BiH i SAD te mogućnostima proširenja te saradnje. Ministar Podžić je istaknuo da je Vlada SAD najveći i najpouzdaniji partner kad je u pitanju pomoć u
opremanju Oružanih snaga BiH. Naglasio je finansijske izazove koje stoje pred MO i OS BiH činjenicom što ovogodišnji budžet još nije izglasan. Pomenuo je i složene političke okolnosti koje često predstavljaju prepreku daljoj modernizaciji OS BiH.

Ambasador Nelson je konstatirao da se primjete značajni rezultati koje OS BiH ostvaruju na polju pomoći građanima i civilnim institucijama u slučaju različitih prirodnih nepogoda te mirovnim misijama. Za Ministarstvo odbrane BiH je konstatirao da svojom organizacijom i aktivnostima može biti paradigma i primjer ostalim ministarstvima na državnom nivou u BiH, posebno kad je u pitanju put BiH ka NATO-u.

Na svom položaju vršioca dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD, Stanley Brown inače nadgleda američki program uništenja konvencionalnog naoružanja, zatim aktivnosti američkog State Departmenta u izgradnji kapaciteta za mirovne operacije u inozemstvu te s tim povezane napore na polju sigurnosne saradnje. Brown je izrazio uvjerenje da će dalji napori na modernizaciji OS BiH, uz pomoć SAD-a, biti uspješni, na korist svih građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenica šefa Misije SAD u BiH Deborah Mennuti, vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Micheal Tarquinto i ostali saradnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79