Zbog vrućina nepovoljna biometeorološka prognoza za čitavu BiH

Zbog vrućina nepovoljna biometeorološka prognoza za čitavu BiH


Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) najavili su za danas nepovoljnu biometeorološku prognozu za područje čitave Bosne i Hercegovine zbog ekstremnih vrućina.

Kako su naveli, dodatni porast temperaturnih vrijednosti uzrokovat će jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika.

“Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. S obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe poput starijih, djece i trudnica. Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opću sliku”, kazali su iz FHMZ-a.

Kako su dodali, danas će u našoj zemlji biti sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost.

Poslije podne u Bosni i istočnim područjima Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne slab do umjeren jugozapadni, a ostatku zemlje slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 39, na jugu do 41 °C.

U Sarajevu sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake može usloviti lokalni pljusak. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 36 °C”, ističu iz FHMZ-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija