Željeli smo za vikend u Zetri napraviti “dane otvorenih vrata”, ali nismo dobili saglasnost

Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo kaže kako su namjere bile ovog vikenda organizirati “dane otvorenih vrata” u Zetri, vakcinaciju bez najave, ali da je ona izostala jer nije došlo do odobrenja s federalnog nivoa.

“Jučer sa razgovarao s ministrom Vranićem da pustimo određeni broj doza kao svojevrsna ‘otvorena vrata’ u Zetri, jer smo imali dvije do tri hiljade doza koje smo mogli dati. A sve to u kontekstu da u ponedjeljak dolazi 21 hiljada AstraZenece, a u naredne dvije tri sedmice treba doći 160 hiljada doza”, kaže Spahić.
Dodaje kako su mislili da izađu u medije i kažu koliko imaju doza i da mogu doći svi, ali da bi se ogradili količinama.

“Kasnije sam kontaktirao Adisu Pilav iz Zavoda za javno zdravstvo, a ona je kontaktirala gospodina Skočibušića, direktora federalnog zavoda, jer moramo, nažalost, slušati upute s Federacije. Skočibušić je rekao da se on načelno slaže s tim, ali da je u ponedjeljak sjednica Vlade FBiH i da bi morali čekati njihovu odluku o revidiranju plana imunizacije”, kaže Spahić.

Mi smo bili voljni da krenemo s danima otvorenih vrata, ponavlja, ali je izostala dozvola.

“Nadam se da će doći do odluke, da će plan imunizacije na fedralnom nivou biti revidiran i da ćemo i mi krenuti s masovnom imunizacijom. Kako imamo u medijima izjave gospodina Novalića da je u Federaciju došlo puno vakcina, ja ne znam da je on ijednu nabavio. Zdravstveni sistem treba da požuri”, izjavio je Spahić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79