Željko Komšić: Dodik priželjkuje veći incident, ne treba mu dati priliku, sam će pasti

 

Politika Milorada Dodika razvija se u dva pravca, jedan prema međunarodnoj zajednici, a drugi prema nama, smatra član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

“Jedan pravac je upućen predstavnicima međunarodne zajednice koji ima za cilj da ih natjera da pristanu na faktično stanje kako ga on kreira i da međunarodna zajednica kaže pa dobro, to sve što je bilo u BiH, hajmo sad ponovo te zavađene strane dovesti za sto da sa njima pregovaramo ali o novom faktičkom stanju”, kazao je Komšić gostujući u programu FTV-a.

Drugi pravac njegove politike je usmjeren prema BiH, dodaje on te kaže da to što on nama igra nekad po živcima i to što on radi su zapravo provokacije kojima on traži bilo kakav incident.

“Što nasilniji incident s naše strane, to njemu bolje. Dodiku se dešava nešto što on očigledno nije očekivao. On je očekivao veću podršku u Republici Srpskoj za sve ovo što radi. Međutim, te podrške nema. On nikako ne može da se identifikuje sa narodom u RS-u, odnosno da narod stoprocentno stoji iza svega onoga što on radi, jer ljudi su svjesni da to vodi u budalaštinu.

I njemu treba incident na način da on pokaže kako je on u pravu i kako smo “mi” ti koji smo spremni da izazove incidente i da on ima opravdanje za svoje sljedeće poteze”, kaže Komšić.

Njegov stalni pokušaj da identifikuje svoje poteze kao interes sprskog naroda i RS-a i da svako onaj ko za njegove poteze kaže da nisu uredu, da to nije normalno, da je to loše, pogubno, on ne proglaša neprijatelje sebe i svoje politike nego to pokušava da upakuje u celofan da su svi neprijatelji RS-a i srpskog naroda, navodi dalje.

“To mu malo slabije ide. Pa čak i kod stranaca počinje da opada to stanje šoka u koje su se našli nakon svega onoga što je Dodik počeo da radi. I onda se Dodik nalazi u poziciji da mora da ubrzava, da bude sve agresivniji u izazivaju tih incidenata čime sebe satjeruje u ćošak, oduzima sebi manevarski prostor, a nema adekvatne reakcije niti od međunarodne zajednice koja neće više na taj način da razgovara sa njim.

I ovaj drugi pravac koji je upućen prema “nama”, svim Bosancima i Hercegovcima kojima je stalo do mira i stabilnosti, ne daje efekat. Niko mu ne odgovara na njegove provokacije bilo kakvom vrstom nasilja, pa čak ni verbalnog”, zaključio je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79