Željko Komšić: Neću Zukorlića, hoću Marija Nenadića, Dino Konaković je radikalniji od svih!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku na Face TV. Između ostalog lider DF-a je kazao da je Elmedin Konaković radikalniji od svih.

Naglasio je da je nakon formiranja vlasti na njegovo insistiranje na poziciju premijera imenovan čovjek iz Naše Stranke – Edin Forto, ali da je vremenom postalo evidentno da tu poziciju obnaša čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je također predsjedavajući Skupštine KS.

Ostat će u historiji sramote zapisano da je Konaković prvi vlastodržac, Bošnjak, koji je organizirao homoseksualnu Paradu u Sarajevu!

– Kada je formirana vlast u kantonu Sarajevo na moje insistiranje biran je premijer iz Naše Stranke, a oni su imenovali Edina Fortu. Učestvovali smo u vlasti i podržavali sve što je išlo dobro. Nakon tri do četiri mjeseca već se vidjelo da zapravo Forto nije premijer, već je to Elmedin Konaković i da sve ono što on radi i traži prolazi – rekako je Komšić.

Istaknuo je da je prije osam mjeseci prijateljima iz međunarodne zajednice, koji su stali iza vlade, sugerirao da bi bilo dobro da pojačaju Fortin kapacitet i objasnio da nije dogovoreno da Konaković bude predsjedavajući Skupštine a istovremeno premijer.

– Nakon par mjeseci ponovila se priča, govorili su da pokušavaju ojačati Fortu, a zatim se počinju dešavati čudne stvari. Naime, Vlada počinje donositi odluka da se ono što je diskreciono pravo po zahtjevu Konakovića prebacuje njemu. To raste do cifre od 500.000 do 600.000 KM. Pitali smo se zašto to rade i zašto se taj novac ne iskoristi u druge svrhe, a odgovor je bio da Konaković to traži i da je potrebno iz različitih razloga. Kada pogledate gdje je taj novac utrošen, vidjet ćete da su kupovani stanovi vjerskim službenicima, utrošeno je na Zukorlićeve promocije i druge svrhe. Nakon godinu dana došlo vrijeme da se sve to zaustavi – pojašnjava predsjednik DF-a.Otkrio je i zašto se odlučio na koaliciju sa SDA i SBB-om.

– Napustio sam vlast jer mislim da se s državnom imovinom ne može tako ponašati. Ulazim u vlast jer hoću da Mario Nenadić, Hrvat iz Sarajeva može biti premijer Kantona Sarajevo. Nenadić je pošten, čestit i nije naivan i digao bih ruku za svakog čestitog čovjeka bez obzira u kojoj je stranci – kazao je Komšić.

Konaković: Fahro je mazohista, voli da ga tuku

Osvrnuo se i na optužbe da je izdajnik.

– Ako je ovo izdaja, ako je izdaja što biram Nenadića, ja sam vrlo ponosan izdajnik. Nisam birao ni Radončića ni Izetbegovića, narod ih je izabrao. Ja sam sa SDA kao što bih bio s bilo kim, kao što sam zvao Nikšića i Kojovića, ali oni hoće ‘republiku Sarajevo. Svako ko želi Bosnu i Hercegovinu u NATO-u će mi biti partner, da želi Izborni zakon onako kako to želi Dragan Čović – kazao je Komšić.

Naglasio je da je jedini koji je profitirao u svemu Dino Konaković.

-SDA nije pala, već je skočila na proteklim izborima. Pala je navodna ljevica i sve to je pokupio Konaković.

Dodao je da dobro zna šta će raditi u Vladi FBiH.

– Dobro znam šta me tamo interesira, ali ono što je sigurno izborni zakon ne može – kazao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva je kazao da se politikom bavi zbog NATO-a.

Efendić: Vlada KS zatekla sadašnje stanje od Konakovića koji je tu zatekao sam sebe

– To je Program reformi, mi smo preuzeli određene obaveze. ANP je Program reformi i on je dovoljan za NATO – kazao je Komšić i potom otkrio kako je Milorad Dodik potpisao Program reformi.

– Bio je to čudan splet okolnosti, a pristao je na set reformi. Na cijelu situaciju ga je natjerao SDS i PDP i njihova priča o ulasku u vlast. Amerikanci mu nisu zavrtali ruku. Ja se ne čudim, ne znam kako je promijenio odluku, pa ne znamp. Pitajte Dodika.

“Na večeri u Lukavici sam mu rekao, “da se Milorade mi ne lažemo”, ovo je ANP – rekao je Komšić.

Na kraju je dodao da nema stvari koje neće uraditi za državu BiH.

– Neću biti partner s onima koji brinu samo budžete. Budžet sam povjerio čovjeku kojem vjerujem, ako to ne bude tako, neće biti ni prvi ni posljednji koji me izdao – kazao je Komšić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79