Žene u Španiji će moći izostati s posla ukoliko imaju bolan menstrualni ciklus?

Ženama u Španiji biće dozvoljeno da izostanu do tri dana s posla ukoliko imaju bolan menstrualni ciklus.

Usvajanje zakona očekuje se naredne sedmice, što znači će Španija postati prva država u Evropi koja je ženama pružila ovakav vid podrške. Ranije su to uradili Japana, Južna Koreja, Indonezija i Zambija.

Špansko društvo za ginekologiju i opstetriciju je ranije utvrdilo da otprilike jedna trećina žena koje imaju menstruaciju pate od dismenoreje, odnosno bola u materici. One se takođe susreću sa dijarejom i jakim glavoboljama.

Istraživanje humanitarne organizacije Bloody Good Period pokazalo je da 73 odsto žena otežano rade tokom menstruacije.

“Ovakvi podaci su neprihvatljivi. Ljekari i ostatak društva bi se trebali više uključiti u rješavanje ovog problema. Kada se problem ne može medicinski riješiti, smatram da je razumno proglasiti ga privremenim invaliditetom. Dakle, ako žena ima veoma bolnu menstruaciju, treba joj dozvoliti da ostane kod kuće”, izjavila je španska državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja Angela Rodriguez za El Periodico.

Učenicama u školama u Španiji će biti omogućeno besplatno korištenje higijenskih potrepština. Isto tako, PDV od prodaje uložaka i tampona biće ukinut u supermarketima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79