Zenica Blog
Zenica dobila spor protiv Hrvatske: Sada prodaju odmaralište za 5,2 miliona eura

Zenica dobila spor protiv Hrvatske: Sada prodaju odmaralište za 5,2 miliona eura


Grad Zenica ponovno je stavio na prodaju odmaralište Duće, smješteno u Hrvatskoj, s početnom cijenom od 5,2 miliona eura. Ovaj kompleks, zapušten godinama, nalazi se tri kilometra od Omiša, uz Jadransku magistralu.

Povijest prodajnih pokušaja

Grad Zenica je prvi put oglasio prodaju odmarališta 2017. godine za devet miliona KM. Sljedeći pokušaj prodaje bio je u martu 2022. godine, s početnom cijenom od 9.200.000 KM ili 4.703.885 eura, ali prodaja nije realizirana usprkos interesu firmi iz okruženja i inozemstva.

Trenutni status i uvjeti prodaje

Napušteno odmaralište sada je dostupno za kupovinu “u viđenom faktičkom stanju” putem međunarodnog javnog poziva. Početna cijena iznosi 10.258.328 KM ili 5.245.000 eura, no na zemljištu postoji administrativna zabrana koja ograničava raspolaganje nekretninom.

Sudski spor i rješenje

Republika Hrvatska je putem svojih sudova stavila administrativnu zabranu na raspolaganje kompleksom, ali je Općinski sud u Splitu prihvatio prijedlog Grada Zenice iz 2023. godine, te je Zenica upisana kao vlasnik.

“Poštovani, nastavno na Vaš upit zaprimljen putem elektroničke pošte 17. jula 2024. godine, izvještavam Vas da je kod ovog suda 17. januara 2024. pod poslovnim brojem Z-2266/24 zaprimljen prijedlog radi provedbe Presude Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, pod poslovnim brojem Pž-1163/2022-3 od 30. avgusta 2023. godine, a navedeni prijedlog je usvojen Rješenjem ovog suda od 18. jula 2024. godine. S poštovanjem, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu…”, piše Slobodna Dalmacija.

Daljnji koraci

Sa izabranim ponuđačem bit će potpisan predugovor o kupovini kompleksa bivšeg odmarališta, a nakon uklanjanja administrativne zabrane slijedi potpisivanje konačnog kupoprodajnog ugovora, pojasnili su iz Grada Zenice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija