Zenički rudari počeli dobivati platu, treća smjena večeras silazi u rudnik

Radnički neposluh rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica bit će prekinut večeras, u trećoj smjeni, kada će rudari obnoviti proizvodnju u jamskom pogonu “Raspotočje”, izjavio je za predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje RMU Zenica Nedžad Duraković.

“Rudari su počeli dobijati plaću na svoje račune i večeras će ih dio početi raditi. Još svi nisu dobili plaće, jer su danas angažirane i još neke banke da rade isplate, ali ima još vremena do kraja radnog dana za banke da ih još više dobije novac na svom računu. Neki su već dobili plaću i večeras se prekida radnički neposluh. S obzirom da se dugo nije radilo, od 25. maja, odradit će se i prosekcija jame”, naveo je Duraković.

Spiskovi radnika za sastav brigada pripremljeni su još tokom vikenda, ali se za obnovu proizvodnje čekala isplata aprilske plaće te nakanda za topli obrok.

Rudarski radovi u pogonu “Stara jama” neće biti obnovljeni, jer će narednih mjesec dana biti urađeni elaborati koji bi trebali dati odgovore da li je isplativa proizvodnja u tom pogonu.

Proizvodni radnici iz tog pogona bit će prebačeni na rad u pogon “Raspotočje”, koji će imati radnu snagu za proizvodnju na mjesečnom nivou od oko 35.000 tona, koja bi, procjene su, trebala biti dovoljna za izmirenje svih obaveza zeničkog rudnika.

Višak radnika će biti zbrinut u sklopu socijalnog programa, koji se priprema za sve rudnike iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79