Zima dolazi, a cijene grijanja idu u nebo!

Građani se sve češće okreću mikrokreditnim organizacijama kako bi nabavili ogrijev za grijanje svojih domova, a strah od visokih računa i hladnih prostorija ponovno se uvukao u svakodnevni život.

U razdoblju prije rata, dvije hiljade maraka bi bilo dovoljno za dvije grijne sezone. Danas, ista ta svota je potrebna samo za jednu zimu. Cijene peleta su se povećale iznad 700 KM, dok je cijena uglja dostigla 285 KM. Čak i metar drva košta između 150 i 170 KM.

Kako bi se pripremili za zimu, neki građani su prisiljeni posegnuti za mikrokreditima, često suočavajući se s visokim kamatnim stopama.

Cijene nafte i plina također su u porastu, s projekcijama da će se poskupljenje goriva ubrzo odraziti na cijene energije za grijanje. Stručnjaci upozoravaju da bi dizel i druge naftne derivate mogli očekivati troškovi prelazeći 3 KM po litri.

Građani se pitaju kamo će odvesti takav rast cijena i kako će utjecati na njihove svakodnevne živote. Uprkos najavama da će se poduzeti mjere za ograničavanje cijena i zaštitu potrošača, mnogi ostaju skeptični i nesigurni.

Udruga potrošača izvještava da su se lani pojavili problemi s isporukom goriva, s nekim građanima koji su platili za gorivo koje nikada nisu dobili. Nedostatak kontrole i transparentnosti na tržištu grijanja čini građane ranjivima pred potencijalnim zloupotrebama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79