Zimnica na aerodromu: Putnica pokušala unijeti tri velike vreće domaćih proizvoda na granici BiH

Posljednji podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrivaju da su putnici često pokušavali nedozvoljeno unijeti i iznijeti skupocjenu robu na granicama BiH.

Iz UNO BiH pojašnjavaju kako su putnici u avionima većinom bili slabi na tekstilnu robu i modne dodatke. Parfemi, torbice poznatih svjetskih marki, i ručni satovi bili su među najčešće oduzetim predmetima na granici, čija je vrijednost premašila dopušteno oslobođenje od plaćanja uvoznih dadžbina.

Na zračnim lukama Sarajevo i Banja Luka, često su oduzimani i proizvodi kao što su razni suplementi i lijekovi, koji se nalaze na režimu dozvola za uvoz u BiH.

Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, dijeli iskustva o putnicima koji su često skloni nositi domaće proizvode u inostranstvo, poput hrane, povrća, voća, suhog mesa i alkoholnih pića. Ipak, nerijetko se dogodi da putnici nisu svjesni pravila ili pokušavaju prenijeti robu u većim količinama nego što je dopušteno.

Jedna od zanimljivih anegdota uključuje putnicu koja je pokušala unijeti tri velike vreće zimnice s voćem, povrćem i domaćim proizvodima. Uprkos ograničenjima, neki putnici su neinformirani o pravilima, pa se trude prenijeti više nego što je dopušteno.

Oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a nakon okončanja prekršajnih i kaznenih postupaka pred sudom, UNO može odabrati prodaju ili uništenje oduzete robe. U 2023. godini, održane su javne aukcije i direktna prodaja, a oduzeta roba često se prodavala na tim događajima.

Ovakvi slučajevi ukazuju na izazove u usklađivanju pravila, procedura i ljudske prirode kada je riječ o zračnim putovanjima, a zračne luke u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru suočavaju se s različitim situacijama u vezi s putničkim prtljagom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79