Zlatar optužen da je nezakonito skladištio 5 kila zlata i srebra

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Dragana Stankovića rođenog 1968. godine u Bosanskom Novom zbog nezakonitog skladištenja velike količine zlata i srebra.

Kako stoji u optužnici, Stanković se tereti da je, kao vlasnik poduzetničke radnje “Royal-Gold” koja se nalazi u Prijedoru i kao registrirani porezni obveznik kod Porezne uprave RS, dana 6. marta 2019. godine u prostorijama navedene radnje, uskladištio robu, predmete od plemenitih metala ukupne težine od skoro 5 kilograma srebra i zlata.

“Radi se o ukupno 4.965,16 grama i to: nakit od zlata ukupne težine 216,62 grama i nakit od srebra ukupne težine 4.748,62 grama. Za navedenu robu optuženi nije imao dokumentaciju o porijeklu, koja je propisana odredbama Zakona o trgovini RS-a, niti za istu postoji dokumentacija o plaćenom porezu na dohodak u smislu odredbi Zakona o porezu na dohodak RS-a”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je uskladištio robu od plemenitih metala od zlata i srebra na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

“Za navedenut robu nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe niti o plaćenom porezu, čime je počinio kazneno djelo Nedozvoljeno skladištenje robe iz članka 210b. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio”, dodaje se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79