Zlatko Lagumdžija: Konačno je vrijeme da UN preuzme odgovornost za propust u Srebrenici

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija govorio je na konferenciji povodom Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, koja je održana u Njujorku.

Lagumdžija je istakao da se ovaj strašni zločin – genocid, dogodio tokom perioda kada je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom UN-a te je poručio da je vrijeme da UN preuzme odgovornost.

Naglasio je da brojevi 8372… označavaju najtamniji trenutak u modernoj historiji jer je to broj nevjerovatnog zločina počinjenog u zaštićenoj zoni Srebrenici.

– 8.372 žene, muškarca i djece su sistematski pogubljeni u junu 1995. u i oko Srebrenice. Najveći, najteži ratni zločin od Drugog svjetskog rata. U toku su pripreme obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i imat ćemo velike događaje ove i naredne godine. Imamo i obilježavanje Dana sjećanja na Runadu kada je 1994. godine izvršen genocid. Imamo rezoluciju koja sada treba da se osvrne na događaje i obilježavanje genocida u Srebrenici 1995. – rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je veliki broj razloga zašto 11. juli treba biti međunarodni dan.

– Prvo, to su pouke propusta UN-a da spriječi genocid u Srebrenici i da poduzme djelotvorne mjere da do ovoga ne dođe. Majke Srebrenice uporno traže pravdu i to već godinama i konačno je vrijeme da UN preuzmu odgovornost i da dalje obilježavaju sjećanje na ove tamne dane historije, i radi sjećanja na historiju i kao upozorenje. Ne smijemo zaboraviti šta se desilo i moramo paziti na buduće generacije – poručio je Lagumdžija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79