Znate li da haški osuđenici u BiH mogu dobiti potvrdu o nekažnjavanju

Nakon što je haški osuđenik Stojan Župljanin zatražio od BiH garancije kako bi stekao preduslove za prijevremeno puštanje na slobodu, reagirala su brojna nevladina udruženja.

U otvorenom pismu podsjećaju da Vijeće ministara BiH nema legitimit da o ovome odlučuje. Istovremeno, traje blokada upisa pravosnažnih presuda Haškog tribunala u krivičnu evidenciju u BiH.

Stojan Župljanin bivši je čelnik policije Republike Srpske, a u Hagu mu se sudilo zbog ratnih zločina, progona nesrpskog stanovništva i zločina protiv čovječnosti, ubistva, mučenja i istrebljenja.

Zahtjev za prijevremenu slobodu uputio je nakon dvije trećine kazne od ukupno 22 godine koliko je presuđen pred Haškim tribunalom. Zatražio je garancije iz BiH. U Udruženju žrtava i svjedoka genocida pozvali su Vijeće ministara da zahtjev odbiju.

Pogledajte prilog N1-

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79