Zvanično: Crnogorci svoj prvi satelit šalju u svemir 2024. godine

Prvi crnogorski satelit “Luča” biće lansiran tokom 2024. godine, saopćio je odlazeći premijer Dritan Abazović.

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog za finansiranje projekta “Luča” čime su u potpunosti pokriveni njegovi troškovi.  Kao što smo ranije obećali, Crna Gora će imati svoj svemirski program i stati u red najsavremenijih država koje stvaraju novu vrijednost, čime ćemo biti i regionalni lideri u ovoj oblasti – napisao je Abazović na Twitteru.

EDUKATIVNO-ISTRAŽIVAČKOG KARAKTERA

Istakao je da će satelit “Luča” biti edukativno-istraživačkog karaktera, a pored nosilaca projekta, prikupljenim podacima će se služiti naši univerziteti, profesori i studenti.

Biće opremljen kamerom, senzorima za mjerenje sunčevih čestica i analizu solarnih oluja. Senzori će mjeriti temperaturu, radijaciju i biti od koristi našoj naučnoj javnosti, ali i svim građanima Crne Gore.  Čestitam našim mladim ljudima iz Montenegro Spacea, kao i Ministarstvu finansija na čelu sa Aleksandrim Damjanovićem na razumijevanju značaja ovog projekta. Filipe, Nina i Nikola – vjerujte u sebe i samo nebo je granica – zaključio je Abazović u objavi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79