Zvizdić nakon izjave Izetbegović: Sada vam je svima jasno zašto smo napustili SDA

Domaća javnost i međunarodne institucije zadužene za fer i zakonite izbore, očekuju od CIK-a, ako želi pokazati kredibilitet i političku neozavisnost, jasan stav i adekvatnu zakonsku sankciju za morbidni i huškački govor koji je javno, na skupu SDA izrekla Sebija Izetbegović, kao kandidat za Skupštinu KS, poručio je Denis Zvizdić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sebija Izetbegović: Ako oni koji su otpali od nas pobjede, odvet će nas to u Tomašice i masovne grobnice

– Riječ je o najgorem obliku jezika mržnje, nezabilježenom u ovoj ali i svim ranijim predizbornim kampanjama u BiH. U stvari, jedina sličnost koje se mogu sjetiti je između ovoga Sebijinog patološkog izljeva mržnje i poziva na nova stradanja i masovne grobnice i jednako morbidnog spota i izjava koji je u ime “Ujedinjene Srpske” snimio Nenad Stevandić za prošle lokalne izbore – napisao je Zvizdić.

Kaže da su Stevandić i njegova stranka tada sankcionisani od strane CIK-a, što je bila, prema Zvizdiću, potpuno ispravna odluka te da zbog toga očekuje da CIK bude konzistentan u svojim stavovima i da na isti način, u skladu sa zakonom, sankcioniše Sebiju Izetbegović.

– Podsjećam, radi građana, da je visoki predstavnik Schmidt svojim izmjenama i dopunama Izbornog zakona izričito zabranio upotrebu govora mržnje u kampanji. U tom Zakonu je jasno definirano šta predstavlja govor mržnje, a to je: “svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje” – naveo je Zvizdić.

Poručio je da će zbog toga svi pratiti s posebnom pažnjom ovaj slučaj i čekati odluku CIK-a, koja na ovom slučaju zadržava ili gubi svoj kredibilitet i vjerodostojnost.

– Siguran sam da je poslije ovakvih besramnih izjava Sebije Izetbegović, kao, nažalost, “jedinog i konačnog donosioca ključnih odluka u SDA”, sada svima jasno zašto smo ja, Konaković, Ademović, Čampara, Efendić i stotine i stotine drugih napustili SDA. A ovo je samo vrh ledenog brijega i samo jedan od brojnih razloga našeg napuštanja SDA koju trenutno vodi dvojac sa ženskim kormilarom. Ipak, i dalje saosjećam sa ljudima u SDA za koje znam da se ne slažu sa ovakvom prostačkom politikom što i dalje trpe ovakve nekontrolisane ispade strane normalnom umu i razumu – piše Zvizdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79