Zvizdić o spomeniku kralju Tvrtku: Samo na jednom mjestu bi imao puno značenje

Još se ne zna lokacija na kojoj će biti postavljen spomenik kralju Tvrtku u Sarajevu. Prema posljednjim informacijama, spomenik bi mogao završiti u parku preko puta Ekonomske škole u sarajevskom naselju Pofalići.

Prva lokacija gdje je trebao biti postavljen spomenik, čiji je autor akademski kipar Stijepo Gavrić, je iza zgrade Predsjedništva BiH. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika odbila je ovaj prijedlog. Drugi prijedlog bio je da spomenik treba postaviti ispred Parlamenta BiH pa je i taj odbijen. Posljednji prijedlog koji također nije usvojen bio je da spomenik treba biti na ostrvu prekoputa SCC-a.

Ovim povodom oglasio se i Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, inače doktor arhitektonsko-urbanističkih nauka.

“Spomenik je arhitet-urban estetski prostorni medij, koji predstavlja mjesto kolektivnog sjećanja i pamćenja. Zbog toga spomenik kralju Tvrtku I treba biti postavljen u Malom parku, preko puta i u osovini pročelja zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Jedino tu bi imao puno semant-simbol značenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79