Zvizdić otkrio zašto je ostao u SDA nakon velike medijske svađe

Iza Denisa Zvizdića, potpredsjednika SDA, turbulentan je period u politici, a nakon niza procesa kao da se stabilizira njegov trenutni status. U intervju za Klix.ba odgovarao je na neka od najaktualnijih pitanja.

Nakon ultimatuma i najava da ćete napustiti SDA ukoliko se ne dogode reforme “spustili ste ručnu”. Zašto ostajete u SDA, zar to nije poraz vaše politike i principa koje ste naglasili?

Prije svega, ja nisam dao ultimatum, nego sam govorio o uslovima. Postoji bitna razlika između ta dva pojma. Naravno da nije poraz. Zašto bi bio!? Ja sam jasno iskazao svoje viđenje rezultata lokalnih izbora na kojima SDA, posebno u urbanim sredinama, nije ostvarila zacrtane izborne rezultate, obrazložio neophodnost kadrovskog restruktuiranja, nakon čega su uslijedile rasprave i analize, kao i neophodne kadrovske promjene na nivou OO i KO, koje su pokrenute na zadnjoj sjednici Predsjedništva SDA.

U vezi sa vašim pitanjem zašto ostajem u SDA, mogu ponoviti ono što sam izjavio prije par dana – da ostajem sve dok postoji tračak nade da je moguće prije narednih općih izbora popraviti poljuljani ugled i vratiti SDA puni politički i koalicioni autoritet i kapacitet. Moram kazati da su ovakvoj mojoj odluci značajno doprinijeli razgovori sa uglednim članovima SDA koji su me pitali zašto bih ja, koji sam uvijek SDA donosio respektabilan broj glasova napuštao stranku, a ne oni koji su narušili ugled SDA i bili uzrokom loših izbornih rezultata u brojnim gradovima i općinama? Mislim da su u pravu.

Osim toga, ja sam previše truda i znanja uložio u SDA, na zadnjim izborima 2018. godine dobio sam skoro 40.000 glasova i ne mislim da bi bilo korektno tek tako otići, a da se prethodno ne učini sve što je moguće da se stanje popravi. Mislim da mi je to obaveza prema hiljadama vrijednih i časnih članova SDA. Naravno, vrijeme pred nama, iskrenost i posvećenost u realizaciji zaključaka Predsjedništva, će u konačnici značajno utjecati na stanje u stranci i moje buduće odluke.

Šta je ostalo od uvjeta koje ste postavili stranci, a da nisu ispunjeni te koja je cijena ostanka?

Kao što sam već rekao, a tako sam diskutovao i na sjednici Predsjedništva stranke, SDA je u nekim općinama ostvarila dobre rezultate: u Visokom, Banovićima, Brčkom, Konjicu itd., ali generalno, nije postignut očekivani izborni rezultat, posebno u urbanim sredinama. Ilustrativna je činjenica da je od ukupno trideset općina na području KS, TK i USK samo u četiri općine ostvaren bolji rezultat nego u 2016. godini, dok je od jedanaest gradova u FBiH sa bošnjačkom većinom, SDA osvojila mjesto gradonačelnika u samo dva grada. Zato je bilo važno započeti sa procesom kadrovskih promjena. Ja iskreno vjerujem da će zaključci Predsjedništva SDA biti provedeni u potpunosti a ne samo kozmetički. Siguran sam da bi stvarnim promjenama u OO i KO, baziranim na vrijednosnim kriterijima, SDA vratila povjerenje glasača, dok bi kozmetičke promjene vodile ka dodatnim problemima, nerazumijevanju i atrofiranju.

A moja “cijena ostanke”, kako ste to vi nazvali, nije povezana sa bilo kakvom funkcijom ili pukom lojalnošću prema bilo kojem stranačkom funkcioneru, niti je ikada bila, nego sa iskrenom potrebom i namjerom da se poprave uočene slabosti, kao i svakodnevnim pozivima i podrškom koju primam od brojnih i vrlo uglednih članova SDA. Naravno, svaki proces, namjera i trud imaju svoje rokove i limite, jer status quo nije i neće biti prihvatljivo rješenje.

Gdje se vidite na izborima 2022. godine te da li bi vas zadovoljila pozicija nositelja liste za Parlament BiH?

Mislim da nije primjereno u vremenu pandemije i brojnih izazova sa kojima se suočava BiH pričati o bilo kakvim pozicijama i funkcijama. Osim toga, ovo je početak 2021.godine i do takvih kandidatura ima jako puno vremena, a i političke i druge okolnosti će se do tada, sasvim sigurno, promijeniti.

Kome se šalje poruka kad se objavi fotografija sa načelnikom Hasanom Tanovićem, te u kakvim je političkim odnosima sa rođakom Aljošom Čamparom koji je izbačen iz SDA?

Gospodin Tanović, gospodin Čampara i ja živimo odvojene živote, imamo svoje profesionalne i političke karijere, mislimo svojom glavom i niko ni od koga ne zavisi. Obojicu cijenim kao ozbiljne ljude, ali zaista ne znam zašto se kontinuirano, i samo kada se govori o gospodinu Čampari i meni potencira rođačka linija, iako i vi i ja znamo za desetine i stotine bratskih, sestrinskih, roditeljskih, bračnih i drugih veza na političkoj sceni u BiH o kojima se ne piše i ne komentariše. I zašto je toliko bitan moj susret sa načelnikom Novog Sarajeva, gospodinom Tanovićem, kada sam prije par sedmica bio u posjeti i kod načelnika Općine Novi Grad, Semira Efendića i tada me niko nije pitao kakvu poruku šaljem? Ja ne pristajem na segregaciju načelnika po političkoj, nacionalnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Za mene je jedini validan kriterij da li načelnik radi u interesu građana, lokalne zajednice i BiH.

Zbog toga moji susreti sa načelnicima, kao sto ste i vidjeli, nisu tajni, i biće ih još po cijeloj BiH, jer samo dobra komunikacija može doprinijeti napretku države. To, siguran sam, nije i ne može biti pogrešno.

Ako je prioritet SDA da Mostar dobije gradonačelnika Bošnjaka što onda SDA nije podržala Irmu Baraliju, zar to nije bilo najlakše?

Prije svega, smatram da su probosanskohercegovački orijentisane stranke okupljene u Koaliciji za Mostar i Bh. bloku, koje se zalažu za istinsku integraciju grada, njegov društveni, kulturni i ekonomski progres, kao i za normalizaciju odnosa među narodima i građanima, ostvarile odličan uspjeh na izborima, jer ujedinjene imaju većinu u Gradskom vijeću Mostara. Čini me radosnim da sam i sam, insistirajući na okrupnjavanju političke scene na principima partnerskih i iskrenih odnosa, doprinio takvom izbornom rezultatu.

Trenutna situacija u Mostaru pred nastavak sjednice Gradskog vijeća je, ako izuzmemo neproduktivna politička prepucavanja, prilično jednostavna. Koalicija za Mostar, koja ima 11 vijećnika i Bh. blok koji ima 7 vijećnika, imaju većinu dovoljnu za izbor doktora Guzina za gradonačelnika. Ako svih 18 vijećnika iz ove dvije grupacije stranaka glasa za dr. Guzina, bez glasova protiv ili suzdržan, onda će Mostar, poslije više od decenije dobiti gradonačelnika Bošnjaka koji će okupljati sve građane i graditi jedinstven, evropski, multietnički, antifašistički i napredan grad.

Dakle, situacija je jasna: ili jesi ili nisi za doktora Guzina, jer matematika i logika jasno kažu da je glas protiv ili suzdržan u stvari glas za kandidata HDZ-a. I nikakvi spinovi, teorije zavjere ili naknadna pamet neće pomoći ako se u trenutku glasanja ne pokaže neophodna politička zrelost i poznata mostarska mudrost koja će nadvladati sve lične ili stranačke sujete, jer naš divni grad Mostar kao paradigma države BiH i svi njegovi građani zaista zaslužuju da dr. Guzin bude izabran za gradonačelnika. Zbog toga, još jednom pozivam i molim svih 18 vijećnika Koalicije za Mostar i Bh. bloka da zbog budućnosti Mostara glasaju za dr. Guzina. Ako tako bude, a nadam se da hoće, to će biti historijsko ZA Mostar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79