Zvizdić: U Njemačkoj ima više od 1.7 miliona slobodnih radnih mjesta za ljude, a ne za robote

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić danas se oglasio na Facebooku komentirajući kako je Njemačka ekonomski najrazvijenija iu najjača članica Evropske unije.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

– “Njemačka očajnički traži radnike”, su naslovi koji se mogu pročitati u domaćim, regionalnim, njemačkim i evropskim medijima.

Dakle, Njemačka koja je ekonomski najrazvijenija i najjača članica EU traži obrazovane radnike koji raspolažu sa potrebnim znanjima i vještinama, a ne robote, iako za naučno-tehnološki razvoj izdvaja 2,9 posto svog godišnjeg BDP koji iznosi cca 3.500 milijardi eura!

Ipak, prema anketi njemačke industrijske i trgovinske komore koja zastupa milione preduzeća iz industrije, trgovine i uslužnih djelatnosti, skoro 60 posto firmi se žali na nedostatak obučene radne snage i smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za njihovo uspješno poslovanje i dalji napredak i razvoj.

Nedostatak radne snage u Njemačkoj je zabilježen u nomenklaturi 148 zanimanja, dok su još 122 zanimanja ugrožena.

Širom Njemačke su praktično kontinuirano raspisani konkursi za više od 1.7 miliona slobodnih radnih mjesta. Za ljude, a ne za robote.

Za razliku od Njemačke, BiH godišnje izdvaja 0,2 posto BDP za naučno-tehnološki razvoj ( uz neke pozitivne izuzetke kao što je npr. Kanton Sarajevo), a g. Izetbegović, kao u Sci- Fi filmovima, predlaže zamjenu živih mladih ljudi sa robotima i dronovima.

Standard koji ni izbliza nisu postigli ni Južna Koreja koja izdvaja 4,2 ili Japan koji izdvaja 3,5 posto godišnjeg BDP-a.

Za napredak i prosperitet Bosni i Hercegovini su potrebni i neophodni ljudi, posebno mladi bez kojih je nemoguće zamisliti ili planirati dalji razvoj BiH.

Zato moramo učini sve da mlade ljude zadržimo u BiH i da uspostavljanjem vladavine prava, dobrim poslovnim ambijentom i otvaranjem novih radnih mjesta, pokušamo vratiti građane BiH koji su otišli.

A političari, posebno oni koji pretendiraju na najviše funkcije, se moraju suzdržati od populističkih i besmislenih izjava koje nisu zasnovane na bilo kakvim naučnim, stručnim ili iskustvenim argumentima, i koje zbog toga, umjesto ozbiljnih analiza i djelovanja, postaju predmetom šala i nevjerice – zaključio je Zvizdić.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da mlade ljude koji odlaze će morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijima i robotikom.

Bakir Izetbegović: Mlade ljude koji odlaze moraćemo nadoknaditi high-tech tehnologijom i letećim robotima

– I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima – kazao je Izetbegović.

Na njegovu izjavu uslijedio je niz reakcija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79