Otvoreno pismo građana Kaknja: Tužiteljice, mi vjerujemo da neće biti problem dokazati sve što NAROD ZNA

Otvoreno pismo građana Kaknja: Tužiteljice, mi vjerujemo da neće biti problem dokazati sve što NAROD ZNA


Nakon što je Crna Hronika pisala o kriminalnim dešavanjima u JP Grijanje Kakanj i konkursnoj proceduri koja je provedena kako bi se na radno mjesto postavila osoba bliska direktoru, na naš redakcijski mail stiglo je otvoreno pismo zabrinutih građana Kaknja.

Građani Kaknja obraćaju se glavnoj tužiteljici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

“Poštovana,

Posljednje dešavanje koje je duboko uzdrmalo javnost općine Kakanj jedan je od povoda pisanja ovog otvorenog pisma. U Javnom preduzeću “Grijanje” Kakanj proveden je konkurs prijema Referenta opštih, pravnih i kadrovskih poslova objavljenog 26.2.2020. godine i koji je dobio epilog u aferi koja se može okarakterisati kao zloupotreba položaja i nepotizam od strane direktora Mirnesa Bajtarevića.

Prema definiciji, javna preduzeća imaju ulogu obavljanja djelatnosti od javnog društvenog interesa i upravljanja javnim dobrima. Međutim, u konkretnom slučaju navedenog konkursa dešava se sasvim suprotno od izvorne definicije javnog preduzeća u kojem su pojedinci preuzeli primat ili koristeći javna dobra ostvaruju lične interese ne mareći za poštivanje zakonske norme i pravila ponašanja u demokratskoj državi kakva je Bosna i Hercegovina.

Definicija krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, spada u grupu krivičnih djela protiv službene dužnosti. Krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u Bosni i Hercegovini prema Jedinstvenoj listi koruptivnih krivičnih djela VSTV BiH, na svim nivoima sudovanja spada u koruptivna krivična djela ako je izvršenjem krivičnog djela pribavljena korist. Korist u konkretnom slučaju nije materijalne prirode, ali se ogleda kroz nepotizam i prijem u javno preduzeće bližih članova familije, brata i sestre po majci, iz porodice Čizmić.

Direktor Mirnes Bajtarević je poznat kakanjskoj javnosti kao uposlenik privatne firme “Nova Trgovina” koja je u vlasništvu Sejada Zaimovića. Kao dokazani radnik navedene privatne firme, dobio je povjerenje predsjednika SDA stranke 2016. godine da obnaša fuknciju direktora JP Grijanje Kakanj.

Predsjednik SDA stranke je, bez iznenađenja, upravo njegov gazda Sejad Zaimović. S obzirom da se gazda mora slušati, zajedničkim snagama ulaze u poslovne aranžmane iz osnovne djelatnosti JP “Grijanje” Kakanj, a to je nabavka cijevi za rekonstrukciju mreže grijanja i to preko posredničke firme iz Tuzle. Ista ta firma nabavlja cijevi od Nove Trgovine, već pomenutog vlasnika.

Magistar prava radi kao konobar: Odlazim iz BiH!

U protekle četiri godine ogromni novci su se indirektno slijevali na račun privatne firme, vlasnika i predsjednika SDA stranke, Sejada Zaimovića. Građani Kaknja, a posebno privredni subjekti kao redovne platiše, godinama trpe bezobrazno visoke cijene grijanja u odnosu na druge općine zašto postoji analiza koja govori u prilog ovoj tvrdnji. Znači, politički makro direktora Bajtarevića je njegov gazda Sejad Zaimović koji se preko političkih pozicija u SBiH i SDA stranci enormno obogatio i koji je pokušao u javnosti i kod naroda sve to kompenzirati izgradnjom džamije i drugim populističkim aktivnostima.

Bahatost, nepotizam, zloupotreba položaja i ostala asocijalna ponašanja koja “krase” vlasnika firme “Nova Trgovina”, Sejada Zaimovića i aktuelnog predsjednika SDA stranke, su postali prepoznatljivi kao norma ponašanja direktora Mirnesa Bajtarevića. Može se zaključiti da je imao od koga “ispeći” zanat menadžera za otimanje narodnog novca. Kao dokaz ovoj tvrdnji je ponašanje u obnašanju pozicije direktora JP “Grijanje”, u konkretnom slučaju konkursa za prijem pravnika Referenta opštih, pravnih i kadrovskih poslova, koji je izazvao gnjev javnosti i za koji očekujemo vaše uključivanje.

Tema koju želimo staviti u fokus otvorenog pisma je prijem rodice, tetišne – Dinke Čizmić, na poziciju Referenta opštih, pravnih i kadrovskih poslova, prema navedenom konkursu. Znači, radi se o rodbinsko – stranačkom zapošljavanju u pomenuto javno preduzeće. Veoma važno je napomenuti da je direktor Mirnes Bajtarević i ranije optuživan za upošljavanje stranački podobnih i rodbine (Adis Čizmić, brat primljene Dinke Čizmić) u JP “Grijanje”, a sada je samo dokazao da je sklon nepotizmu u konkretnom slučaju prijema rodice. Isti taj direktor je imenovao komisiju, kojoj je dao upute koliko koji član mora dati bodova da bi se prvi sa liste, Mirnes Čolak, prestigao. To se i dogodilo na usmenom/intervjuu, ne gledajući ostale bodove, kao što su bodovi: diploma magistra sa prosjekom ocjena, uži član šehidske porodice, broj članova sa kućne liste, broj nezaposlenih i sl.

Isto tako, lista sa otvorenim bodovima nije dostavljena, kao ni bodovanje članova komisije. Od svega nabrojanog, fokus je stavljen na usmeni ispit, gdje je predsjednik komisije po nalogu direktora i SDA stranke odredio broj bodova.

U kakvom gradu mi to živimo kada se unaprijed zna koji će kandidat proći i o kojem cijeli grad već četiri mjeseca priča kako će imenovana rodica biti primljena. Ista situacija u režiji SDA stranke se trenutno dešava u općini Kakanj gdje je raspisan konkurs za prijem predsjednika mladih SDA stranke kojem je obećano da će do izbora raditi u novoj zgradi općine Kakanj. Uskoro ćemo dostaviti još informacija sa dokazima o kriminalu kadrova vladajuće partije u Kaknju, SDA stranke.

Molimo Vas da se uključite u navedene slučajeve, izvršite provjere navedenih informacija iz ovog pisma, a vjerujemo da neće biti problem dokazati sve što NAROD ZNA. Očekujemo konkretne aktivosti koje će imati za rezultat hapšenja, sudski epilog i kažnjavanja odgovornih za zloupotrebu položaja i druga krivična djela.

Od Vaših aktivnosti zavisi vraćanje povjerenja u državne institucije koje su garant budućnosti građana Bosne i Hercegovine. U suprotnom, morat ćemo tražiti sigurnost, prosperitet i bolju budućnost u državama Evrope. U nadi rješavanja ovog, ali i svih drugih izazova, želimo Vam puno uspjeha u radu.

Lijep pozdrav,

Zabrinuti građani”

Kad rođak zapošljava: Direktorova rodica dobila posao, dok magistar prava radi kao konobar!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija