Muriz Memić: Nema sudija temperaturu nego kupuje vrijeme

Danas je trebala da se na Vrhovnom sudu Federacije BiH održi sjednica apelacionog vijeća na kojoj se trebala razmatrati žalba na presudu Kantolanog suda u Sarajevu od januara ove godine kojom su Ljubo i Bekrija Seferović po drugi put oslobođeni optužbi za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je navodno nastradao Dženan Memić. Sjednica je, međutim, odgođena zbog togaa što je predsjedavajući vijeća krivičnog odjeljenja Vrhovnog suda FBiH sudija Slavko Marić dobio temperaturu. Dženanov otac Muriz i advokat Ifet Feraget sumnjaju da se sjednica odlaže zbog bolesti sudije, nego da se radi o odgađanju i svojevrsnoj kupovini vremena.

Piše: D. Pavlović za Crnu-Hroniku

Podsjetimo, Ljubu Seferovića optužnica Tužilaštva KS tereti da je 8. februara 2016. oko 22.30 sati upravljao kombijem VW T4 ulicom Velika aleja, iz pravca Ilidže u pravcu Vrela Bosne. Tužilaštvo mu na teret stavlja da je, dolaskom vozila naspram broja 4 i nailaskom na pješake Dženana Memića i Alisu Mutap skrenuo pogled s kolovoza na muzički uređaj u vozilu da bi promijenio muziku, i udario u pješake. Mladić je nekoliko dana kasnije podlegao povredama u bolnici.

Kantonalni sud je dva puta donio oslobađajuću presudu za Seferoviće, no, organi gonjenja i dalje istrajavaju na prvobitnom uzroku smrti Dženana Memića.

Prema riječima Muriza Memića, on ne vjeruje da je predsjednik vijeća bolestan.

“Za ove četiri i po godine naučio sam da ne treba vjerovati pravosuđu. Oni su me tome naučili. Od samog početka tako su se prema meni postavili. Ovaj zadnji postupak je nevjerovatan. Umjesto da jave koliko nas možeući u sudnicu, oni javljaju da se sjednica neće održati. To je sve u cilju predizborne kampanje. Kakvu drugu odluku sud može donijeti? Vrhovni sud je tražio novo saobraćajno vještačenje, Kantonalni sud je proveo to vještačenje i pokazalo se da nema saobraćajne nesreće. Kakvu drugu odluku mogu donijeti osim da odbiju žalbu Federalnog tužilaštva? Mislim da se ovim samo krade vrijeme…”, smatra Memić.

Sjednica apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH održava se po žalbi Federalnog tužilaštva. Vrhovni sud je prvi put djelimično uvažio njihovu žalbu i naložio novo saobraćajno vještačenje. Ono je urađeno i provedeno na ročištu i Federalno tužilaštvo se opet žalilo.

“Vrhovni sud mora donijeti presudu, a ne smije. Ne sto posto, nego milion posto je tako. Kupuju vrijeme i nalaze razloge za odgodu. Jučer sam uposlenicu Vrhovnog suda pitao da li to mjesec dana traje temperatura pa se ročište zakazuje 24. novembra, a ne prije.

Ovo samo mafija ovako radi. Ja sam dokazao da nije onako kako je htjelo Kantonalno tužilaštvo. Ovo sad je politika HDZ-a, SDA, SNSD-a i SBB-a. Oni sad trguju. Znam da je u Kantonalnom tužilaštvu sakrivena dokumentacija od Dragana Čovića i Milorada Dodika. Oni sad zato pokrivaju Dalidu Burzić (bivša glavna Kantonalna tužiteljka, op.a.)”, smatra Memić.

On dodaje da Kantonalno tužilaštvo treba da razmotri kako će da nastavi predmet Dženan Memić.

“No, oni se uzdaju još uvijek da će im na Vrhovnom sudu proći žalba. Ima li iko u ovoj državi da ovo zaustavi i kaže ovo nije tako i neka odgovara ko je kriv. Sad evo i Federalno tužilaštvo, koje nema veze s ubicom, u životu ga nisu sreli. I oni se sad upetljavaju i pomažu ubici da bi pomogli Dalidi Burzić”, kaže Memić za Crnu-Hroniku.

On smatra da je Kantonalni sudija Igor Todorović jedini sudija koji je imao dovoljno hrabrosti i poštenja da izrekne oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Ja sam na protestima rekao da se Todoroviću treba dati Šestoaprilska nagrada jer je jedini ispao pošten.

Advokat Ifet Feraget, zastupnik porodice Memić, podsjeća da je 13. marta predmet Ljube i Bekrije Seferovića sa Kantonalnog prebačen na Vrhovni sud.

“A 17. marta predsjednik vijeća predmet nezakonito ustupa Federalnom tužilaštvu. Kažem nezakonito jer to nigdje u zakonu nije propisano da federalni tužilac smije kompletan spis uzeti od Vrhovnog suda i kod sebe ga držati do 9. juna. Isto bi bilo nezakonito da ja kao advokat uđem u Vrhovni sud i kažem dajte sad meni taj predmet da ga jedno tri mjeseca prelistavam i studiram. Kantonalni tužilac je zastupao optužnicu i Federalni tužilac je trebao uzeti njegov spis. A spis iz Vrhovnog suda može uzeti i izvršiti uvid samo pod nečijom kontrolom. Međutim, oni su tri mjeseca držali taj spis, od 17. 03 do 9. juna”, priča Feraget.

On podsjeća da je jučer ujutro obaviješten da je predsjednik vijeća Slavko Marić imao temperaturu i javio se da neće doći na posao.

“Nemam dokaza da je u pitanju malverzacija ali predosjećam da je ovo jedna u nizu opstrukcija da se Muriz umori, da mi stanemo. Ali mi nikad nećemo stati. Čini se da oni samo kupuju vrijeme. Nikad ne znaš šta će biti sutra. Iduća sjednica je 24. novembra u 10 sati. Govorim o sjednici na kojoj bi trebalo da se donese odluka različita od one prethodne samo u jednom dokazu. Vrhovni sud je naložio samo jedan dokaz, novo saobraćajno vještačenje prenosi Crna-Hronika.

Trebalo bi da se razmatra druga oslobađajuća odluka koja se od prethodne oslobađajuće razlikuje samo u jednom dokazu. Ostali dokazi su već svi provedeni. Da se provede samo saobraćajno vještačenje centra Zenit iz Banje Luke, a koji su zaključili da nije bilo saobraćajne nesreće”, zaključuje Feraget.

Podsjetimo da je Dženan Memić nastradao 8. februara 2016. godine i do danas nije rasvijetljena njegova smrt. Memić je te noći bio u Velikoj aleji na Ilidži u društvu Alise Mutap.

Istragu za organizirani kriminal po krivičnoj prijavi Dženanovog oca vodi Tužilaštvo BiH. Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je da će istraga dati rezultate.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79