Političari u BiH šampioni nedosljednosti, a glasači im SVE OPRAŠTAJU

U BiH gotovo da nema političara koji proteklih godina nije dao neko obećanje, koje na kraju nije ispunio. Obećavalo se tako od stotine hiljada, pa do čak vrtoglavih milion novih radnih mjesta u samo par godina, preko ukidanja entiteta, referenduma o otcjepljenju, sve do manje važnih pitanja.

Zajedničko im je jedino to što nisu ispunjena pod obrazloženjem da “nije sazrelo vrijeme za to”, ili su, pak, obećanja veoma brzo zaboravljena.

Široko je polje neispunjenih obećanja i nedosljednih izjava, a građani se ne bune, već godinama gledaju na sve to kao da je u potpunosti normalno da nas političari obmanjuju, a da mi to prihvatamo kao normalno.

Prema istraživanju portala istinomjer.ba, koji meri ispunjenje obećanja političara u BiH, samo u periodu od 2014. do 2018. godine devet partija koje čine vladajuće koalicije na državnom i entitetskim nivoima u potpunosti je ispunilo tek 32 od ukupno 966 obećanja datih uoči opštih izbora 2014. Gotovo identičan rezultat ostvaren je i u prethodnom mandatu, kada je ukupan postotak ispunjenih obećanja bio 3,1 odsto, dok u aktualnom mandatu iznosi 3,3 procenta.

Koliko naši političari mogu biti nedosljedni u svojim izjavama možemo da se uvjerimo gotovo svakodnevno. Najaktuelniji primjer je onaj o ukidanju “bijelog hljeba”. U protekle četiri godine građani RS su bili svjedoci žučnih svađa i rasprava kako “bijeli hljeb” treba ukinuti. Sve to je palo u vodu kada su zahtjev za tu privilegiju podnijeli i oni koji su bili najžešći kritičari upravo ove privilegije.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da dosljednosti u političkom životu ima, ali ga je vrlo malo. Ona ističe da se to najbolje moglo vidjeti nakon proteklih izbora u BiH kada su pojedini političari, pa i cijele političke partije, olako zaboravile sve ono što su skoro deceniju pričale i nudile građanima kao njihovu političku agendu.

 

Tanja Topić

– Na sve to dolazi, rekla bih, kratka pamet prosječnog birača, odnosno građanina. Svjedoci smo da građani ne kažnjavaju političarsku nedosljednost i da veoma brzo zaborave šta su oni uopšte obećavali i na čemu su insistirali u svom političkom angažmanu. Čak i ako neki mediji podsjete na neispunjena obećanja, građani uprkos tome vrlo lako pređu preko nedosljednosti i to im oproste – kaže Topićeva.

 

Dodaje da naši građani ne stavljaju u prvi plan program i viziju političara, već su im bitnije neke pojedinačne osobine ličnosti političara, njihov izgled i slično.

– Rekla bih tako da nema puno promišljanja o politici, već da se sve to svede na prilično površan međusobni odnos – ističe Topićeva.

Dodaje da će biti zanimljivo pratiti sljedeći izborni ciklus kako bi se vidjelo da li je došlo do sazrijevanja građana i kako će se ponijeti prema onim političarima koji su ih potpuno prevarili i izigrali.

– Mi smo još društvo koje nije politički ni demokratski zrelo i gdje je politička svijest na niskom nivou – poručuje za kraj Topićeva.

S njenim mišljenjem se slaže i politički analitičar Slavo Kukić, koji kaže da vrlo malo političara pripada kategoriji onih koji su dosljedni svojim izjavama i vizijama.
– Ako govorite o elementarnoj nedosljednosti i ljudskom nemoralu, to su onda kategorije koje u ovoj zemlji, pripadaju isključivo i prije svega političkoj klasi. Naravno, postoje izuzeci, ali su rijetki – tvrdi Kukić.

Dodaje da naši političari ne kriju svoju nedosljednost, već to pravdaju logikom jer “moraju pratiti promjene koje se događaju oko njih”.

– Ako su te promjene u pozitivnom kontekstu, oni će biti prvi na talasima tih promjena da bi prigrabili političke poene. A, ako su te promjene u negativnom kontekstu oni će ponovo biti prvi – ističe Kukić.

On navodi da su upravo osobe iz svijeta politike oni čije stavove građani nikada ne trebaju uzimati zdravo za gotovo. Kukić kaže da je dovoljno da građani pažljivo prate rad političara kroz deset godina i da će sami vidjeti da ništa što kažu nije dosljedno.

Umičević rekao, pa porekao
Najviše bure u javnosti nedavno su izazvale seksističke izjave odbornika u Skupštini grada Banjaluke, te člana Glavnog odbora SNSD i senatora RS Marinka Umičevića, koji je, gostujući u jednoj TV emisiji, vrijeđao ginekologe i trudnice.

On se obrušio na ginekologe nazivajući ih “najgorim doktorima”, jer po njegovom mišljenju trudnicama prije vremena otvaraju bolovanje.

Istovremeno je trudnice nazvao neradnicama. Nakon što se digla “bura” u javnosti zbog njegovih stavova, Umičević se pravdao da su njegove izjave izvučene iz konteksta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments