U Brčkom od 15 hospitaliziranih zbog korone samo jedno je vakcinisano

Epidemiološka situacija u Brčkom se usložnjava shodno povećanju zaraženih koronavirusom. Glavno “oružje” i dalje je vakcina, a u prilog njenom značaju ide podatak da je od 15 hospitaliziranih samo jedna vakcinisana osoba s blagom kliničkom slikom.

Nadležni u Brčko distriktu trenutnu epidemiološku situaciju ocjenjuju stabilnom s tendencijom pogoršanja, s obzirom na to da je nakon 64 dana bez ijedne pozitivne osobe na koronavirus, u protekle dvije sedmice kontinuirano počeo rasti broj zaraženih.

“Broj pacijenata koji se nalazi na bolničkom liječenju u proteklih petnaestak dana iznosi iznad deset, na respiratoru trenutno imamo tri osobe, dok je u proteklim danima nekoliko pacijenata preminulo. Shodno presjeku od jučer (četvrtak, op.a.) u brčanskoj bolnici je bilo 15 pacijenata, od kojih je samo jedna osoba vakcinisana i ona je s lakšom kliničkom slikom”, kaže za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

On ističe da navedeni podatak predstavlja alarm za ukazivanje na značaj i potrebu imunizacije.

“Ona nije proces koji se treba odugovlačiti na nekoliko mjeseci, već se moramo čim prije na svim nivoima organizirati kako bi profesionalci građanima dali dovoljno argumentacije zbog čega se treba vakcinisati”, kaže Šadić.

Nedovoljan broj vakcinisanih

Kao i ostali dijelovi naše zemlje procenat vakcinisanih i revakcinisanih u Brčko distriktu još uvijek je daleko od evropskog prosjeka. Prema trenutnim podacima, revakcinisano je 13,3 posto Brčaka, dok je prvu dozu primilo 21 posto tamošnjih stanovnika.

“Proces vakcinacije na prostoru Brčko distrikta počeo je krajem marta ove godine, a od tada do danas više od 13.500 građana je primilo prvu dozu, odnosno skoro devet hiljada je revakcinisano. U ovom trenutku naše odjeljenje ne raspolaže s podacima za osobe koje su se vakcinisale u drugim državama”, nastavlja Šadić.

U ovu regiju naše zemlje do danas je stiglo 34.640 doza vakcina i to kroz četiri mehanizma, odnosno putem COVAX programa, zatim EU4Health, donacijama nekoliko zemalja Bosni i Hercegovini, ali i direktnom nabavkom Vlade Brčko distrikta.

Šadić navodi da su nadležni zadovoljni dosadašnjim odzivom građana na vakcinaciju, a koji su se našli u kategorijama obuhvaćenim prvobitnim planom vakcinacije, međutim, nezadovoljstvo je prisutno zbog lošeg stava osoba mlađih od 35 godina.

“Tu imamo mali broj zainteresiranih, kao i kod dijela stanovništa starijeg od 12 godina, koji imaju mogućnost vakcinisanja shodno preporukama proizvođača samih vakcina i Svjetske zdravstvene organizacije. Na tom pitanju ćemo morati poraditi kao region, ali i država BiH”, kaže Šadić, istaknuvši da je u Distriktu dosad realizirano i nekoliko planskih kampanja koje su došle od sportskih profesionalaca u cilju podizanja svijesti građanstva o važnosti imunizacije.

Potvrde o vakcinaciji s QR kodom

U cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, članice Evropske unije već su počele uvoditi takozvani 3G sistem koji podrazumijeva da svaka osoba za nesmetano funkcionisanje mora imati jednu od potvrda, odnosno da je vakcinisana, da je prebolovala koronavirus ili da je testirana na SARS-CoV-2 infekciju. O tome se počelo govoriti i u našoj zemlji, a da bi taj sistem bio uspostavljen sva tri oblika potvrda moraju imati QR kod.

Konkretno na prostoru Brčko distrikta uspostavljanje ovakvog modela u ovom trenutku otežava činjenica da ova lokalna zajednica nema završenu informatizaciju zdravstvenog sistema. Zbog toga, trenutno se samo potvrde o vakcinaciji izdaju sa spomenutim kodom.

“Kao lokalna zajednica smo u samom početku izdavali potvrde o vakcinaciji bez QR koda, međutim, EU je to jasno propisala u svojoj direktivi. Očekivali smo da će Vijeće ministara BiH i nadležno državno ministarstvo pronaći načina, ali RS je odlučila da to samostalno uradi, shodno čemu smo i mi morali pronaći rješenje te svi naši vakcinisani građani dobijaju potvrdu sa QR kodom koji je prihvatljiv u zemljama EU”, pojašnjava Šadić.

Naš sagovornik navodi da se trenutno u Distriktu radi na uspostavi modela po kojem će i osobe koje su testirane ili su preležale infekciju koronavirusom dobiti validne potvrde sa QR kodom.

“Posebno je bitna činjenica da mi testiranje na koronavirus obavljamo na četiri mjesta, odnosno u dvije privatne poliklinike, prostorijama javnog zdravstva i javne zdravstvena ustanove. Vjerujem da ćemo u relativno kratkom periodu i taj problem riješiti jer je evidentno da se u QR kod moraju i oni uvrstiti, kao i potvrde o prebolovanom COVID-u. Izdavanje potvrda već vršimo, ali ona sadrži samo osnovne elemente da je neko prebolovao COVID-19 i kao takva se koristi za regulisanje radno-pravnog statusa, skupa s rješenjem inspektorata o izolaciji ili samoizolaciji”, navodi Šadić.

Na prostoru Brčko distrikta još uvijek nije potvrđeno prisustva delta soja koronavirusa, zbog činjenice da tamošnji zdravstveni sistem nema mogućnost takve vrste detekcije.

Zbog toga je sa sarajevskim institutom koji se bavi ovakvom vrstom analiza potpisan memorandum o saradnji. Nekoliko uzoraka je na analizu već poslano, a rezultati se očekuju u toku naredne sedmice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79