Premijer Hodžić UKC Tuzla nazvao “porodičnom firmom”, a njegova Vlada omogućila nastavak nepotizma pri zapošljavanju

Premijer Hodžić UKC Tuzla nazvao “porodičnom firmom”, a njegova Vlada omogućila nastavak nepotizma pri zapošljavanju


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić danas je prisustvovao i učestvovao u radu konferencije na temu prevencije korupcije u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da se nerijetko pominje problematično zapošljavanje u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a koje podrazumijeva da poslove dobivaju djeca liječnika, o čemu smo već pisali, novinari su premijera Tuzlanskog kantona Kadriju Hodžića pitali šta planira poduzeti po tom pitanju.

SKANDALOZNO: Kako se djeca doktora zapošljavaju na UKC Tuzla

“To jeste veliki problem. Primjetili smo da je UKC gotovo porodična firma. Zato smo počeli od sebe samih. Rekli smo – mi u Vladi nećemo zapošljavati. Donijeli smo odluku koja nas obavezuje. Tu odluku i taj proces ćemo širiti”, odgovor je premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića za N1.

I zaista, kako smo mnogo puta izvještavali, mlade se osobe susreću sa problemom zapošljavanja upravo zato što stranačko i nepotističko zapošljavanje izvrsno funkcioniše. U Tuzlanskom kantonu je Univerzitetski klinički centar Tuzla najbolji primjer te prakse, a u nastavku ćemo da objasnimo i zašto.

Pandemija kao paravan

Do 19. marta ove godine, prema Članu 5.b Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Tuzlanskom kantonu, bez obaveze javnog oglašavanja je bilo moguće zasnivanje ranog odnosa na najduže do 120 dana. I u Članu 5.c je stojalo da je moguće bez obaveze javnog oglašavanje zaključiti radni odnos po programima zapošljavanja javnih službi za zapošljavanje. Šta se potom dešava?

Vlada TK je iskoristila pandemiju koronavirusa da bi promijenila Uredbu o prijemu u radni odnos na 8. redovnoj sjednici održanoj 19. marta, kojom je produžen rok prijema u radni odnos radnika bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja sa 120 dana na 6 mjeseci.

“U cilju omogućavanja bržeg angažovanja medicinskog kadra u javnim zdravstvenim ustanovama, kao odgovor na aktualnu epidemiološku situaciju, te usklađivanja sa Federalnom uredbom o izmjenama i dopuni Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine, Vlada je danas izmijenila Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Tuzlanskom kantonu. Ovom izmjenom produžen je rok prijema u radni odnos radnika bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja sa 120 dana na period do 6. mjeseci. Time je olakšano zapošljavanje potrebnog medicinskog kadra u javnim zdravstvenim ustanovama, posebno imajući u vidu da se za četiri mjeseca nije moglasteći potrebna praksa za rad u COVID bolnicama za vrijeme prirodne ili druge nesreće ili epidemije zaraznih bolesti. Današnjom izmjenom menadžmentu ustanova iz oblasti zdravstva se omogućava da zaključivanjem ugovora o radu na određeno vrijeme efikasno djeluju s ciljem angažmana dodatnog medicinskog kadra, za potrebe liječenja stanovništva Tuzlanskog kantona oboljelog od zarazne bolesti COVID-19” – saopšteno je tog 19. marta iz Vlade.

Međutim, u Vladi su smatrali da ni 6 mjeseci u toku pandemije nije dovoljno, pa su se odlučili da taj period udvostruče. Na snagu su stupile nove izmjene Uredbe o prijemu u radni odnos Član 5.e, gdje je radni odnos moguće zasnovati na 12 mjeseci za konkretno mjesto bez konkursne procedure.

Uredba koja pogoduje podobnim doktorima

Jasno je da se ova Uredba donijela kako bi se primarno olakšala zapošljavanja na UKC-u Tuzla, ali bitno je objasniti i potpunu pozadinu takvih slučajeva, te koliko to šteti transparentnom izboru kandidata, odnosno novih doktora i specijalizanata.

Podobna osoba se prima na 12 mjeseci bez konkursne procedure ili preko programa za zapošljavanje, a nigdje se ne objavljuje lista primljenih u radni odnos, kako i na koji način je to ostvareno, te bez ijednog principa transparentnosti. Nakon 12 mjeseci osoba stiče uvjete za specijalizaciju, a na konkurs za istu može aplicirati bez ikakvih problema, s obzirom da iza sebe već ima potrebnu godinu radnog iskustva.

Zaključak se sam nameće. Budući doktori moraju biti bliski onima koji neposredno odlučuju o prijemu u ovu javnu ustanovu da bi dobili priliku raditi. Bitne nisu njihove ocjene na fakultetu, niti bilo koje njihove druge kvalitete, osim kvalitete poznantsva “pravih” osoba.

“Porodična firma” koja ne objavljuje rezultate konkursa

“Vlada Tuzlanskog kantona brojim je aktivnostima, realiziranim u proteklih 10-tak mjeseci potvrdila svoju opredijeljenost ka borbi protiv korupcije i povećanju stepena transparentnosti rada javne uprave. Takvo djelovanje prepoznale su, između ostalih i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i OSCE u BiH” – kazao je danas premijer Kadrija Hodžić.

Međutim, ono što stranci nisu prepoznali, a što je premijer prešutio, jeste da u spomenutoj “porodičnoj firmi” UKC Tuzla i kada raspišu konkurs njegove rezultate ne ugleda javnost. Barem je tako praksa bila sa konkursima raspisanim unazad 3 mjeseca. Dokaz je i slika koja se može vidjeti pri posjeti zvaničnog sajta ove javne ustanove. Čak su i ranije objavljeni dokumenti o rezultatima konkursa sa ovog sajta (ne)namjerno obrisani.

Nezakonita imenovanja

Podsjetimo još da je i aktuelna situacija na UKC Tuzla jako zanimljiva, a tiče se izbora direktora ove ustanove.

Skandal na pomolu: Dva direktora i Upravni odbor UKC Tuzla su imenovani nezakonito?

Dok Vlada Tuzlanskog kantona koja upravlja UKC-om, medijsku sliku o sebi pokušava graditi kroz konstantno isticanje borbe protiv korupcije, istovremeno dokument o inspekcijskom nadzoru FUIP-a potvrđuje da je Upravni odbor (UO) Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla nije imenovan u skladu sa zakonom jer nema predstavnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i da vršilac dužnosti medicinskog direktora Bahrudin Hadžiefendić ne ispunjava uvjete za ovu funkciju jer nema završenu specijalizaciju.

Burno na UKC Tuzla: U trku za direktora se uključio i bivši direktor Nedžad Hotić

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija