ФОЧА, 9. ЈУНА /СРНА/ – Фочански Дом здравља добио је данас савремено санитетско возило, вриједно 70.000 КМ, чија је набавка дијелом финансирана из средстава ове установе, а дијелом из општинског буџета.
Novi detalji: Transport bebe koja je ispala nakon poroda u Foči, čekalo se 4 sata. Zašto?

Novi detalji: Transport bebe koja je ispala nakon poroda u Foči, čekalo se 4 sata. Zašto?


Slučaj novorođenčeta iz Trebinja, koje je teško povrijeđeno kada ga je poslije porođaja u fočanskoj bolnici ispustio jedan od članova medicinskog osoblja, uznemirio je javnost.

Iz fočanske bolnice, beba je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ispostavilo se da ima teške povrede glave, pa je operisana i ukazana joj je neophoda pomoć.

Beba je na KCUS, kako je za portal Radiosarajevo.ba kazala svjedokinja Lejla Čišija-Ajanović, dovezena 19. augusta 2022. godine, oko 21 sat. Zahvaljujući Čišiji-Ajanović koja je iskustvo podijelila na društvenim mrežama, šira javnost saznala je šta se dogodilo.

Nakon poroda, beba ispala iz ruku doktora, te zadobila frakturu lobanje. Hitno prebačena u Sarajevo

Ona je bila na KCUS-u, čekala je neurohirurga, doktor je izašao iz sale i rekao da tim ljekara zajedno sa neurohirurgom u sali priprema važnu operaciju bebe, koja će ubrzo biti transportovana.

Kontaktirali smo Čišiju-Ajanović koja je za portal Radiosarajevo.ba otkrila detalje slučaja:

“Kada im se desila nezgoda sa bebom, tačnije kada im je ispala na pod i zadobila frakturu lobanje, podljeve krvi i par lomova po tijelu niko iz porodilišta policiju nije obavijestio, na CUM-u kada je beba stigla transportom opet policije nigdje nije bilo, a ja sam dugo bila gore u čekaonici, pratnja je stalno ispitivala i čekala doktore, tražila doktore”, kaže ona.

Što se tiče bolnice, ona kaže da su mediji zvali bolnicu i dobili su odgovor da ne žele davati informacije nikome osim porodici.

“Zato me baš zanima da li neko poznaje ženu, da li je upoznat sa situacijom. Iskreno od srca me interesuje kako je to dijete, jer svi ljekari su bili na operaciji. Na prijemu urgentnog i neurološkog kabineta bila je samo po jedna sestra, prosto da je ozbiljan slučaj i da se jako dobro krije”, smatra ona.

Tvrdi da je na porodici šta će odlučiti…

“Samo bih voljela znati kako je bebica i majka. Javila se žena Alma Herak jedina koja je smjela svjedočiti ono što je vidjela.

Skandalozno ponašanje zdravstvenih radnika: Pokušali sakriti da im je tek porođena beba ispala na pod!

Beba je rođena u Foči, prilikom poroda je ispala, transport se čekao četiri sata”, kazala je Čišija-Ajanović.

Ona je pokušala kontaktirati i bolnicu u Foči u više navrata, ali nikakav odgovor nije dobila.

“Iz Foče su rekli da sam ja nešto pogriješila i ako mi treba neko drugi da me spoji. Kada sam rekla da nisam ništa pogriješila, te da snimam razgovor za medije i da mi treba dokaz, spustila mi je slušalicu”, dodala je svjedokinja.

“Sinoć oko 22h došla sam na CUM kod neurohirurga gdje su mi rekli da sjednem i čekam jer trenutno čitav tim ima jako zahtjevnu i opasnu operaciju i da čekaju vozilo svake sekunde da doveze bebu. Stvarno dovezli su bebu možda 20-tak sekudni poslije našeg razgovora, kasnije u internističkom kabinetu gdje je sišao za mene neurolog da mi napiše nalaz po izlasku priča sa pratnjom od bebe, čitava noć im je užasno teška operacija. Žena se porodila carskim rezom, prilikom prenošenja bebe na stol, beba je ispala na pod, ima frakturu lobanje i još nekih lomova, čitava bolnica moli da se spasi to dijete. Mene zanima zašto niko ama baš niko ne objavljuje vijesti o tome, je li moguće da policija nije obavještena?
Da li krijemo nemar medicinskog kadra, je li štitimo bolnicu dok jednoj majci duša umire?” –

U razmaku nekoliko minuta to je dijete hitno prebačeno u salu neposrijedno prije trenutka kada dovoze kriminalca Adnana Šeraka u kombiju na CUM. Jako čudno da portali o njemu sve znaju, a u ovo nisu upućeni. Bio opšti haos, prvo spektakl zvani Adnan Šerak i performanske koje su izvodili, pa onda ta pratnja bebe koja je bila izvan sebe i samo tražila informacije na koje niko nije mogao dati odgovor:” – izjavio je čitatelj portala Crna-Hronika koji je slušao komunikaciju između pratnje mališana i doktora sa KCUS-a (identitet poznat redakciji portala)

“Kad sam ulazila na KUM s mamom iz ambulantnih kola su izvukli bebu koja je dovedena uz pratnju dvije sestrice stajale su na hodniku. Došla je doktorica, ušli su u sobu preko puta tj soba iza blagajne kad su dotrčali anesteziolozi. Dvojica njih i jedan je pitao šta se tačno desilo s bebom. Sestrica mu je rekla da je ispala babici po rođenju na pod, međutim niko to nije odmah prijavio tek kad su se hematomi pošli pojavljivati na glavi bebice onda su rekli šta se desilo. Da bi hitno bila upućena za Sarajevo a ne za Banja luku čiji je transport trajao do 4 sata, na što je taj jedan anestezičar kao i doktorica izjavili da je dijete od nekog poznatog ili od nekog fudbalera helikopter bi davno poletio po njih. Odveli su bebu na CT. Malena je spavala kasnije po povratku na KUM. Tužna slika koju sam vidjela svojim očima jeste otac ili pratnja bebe sjedi u čekaonici, i očekuje bilo kakvu vijest ali ništa…


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija