Kada su objekti, investitori, zgrade važniji od ljudskih života

Kada su objekti, investitori, zgrade važniji od ljudskih života


U Novom Sarajevu niče novi objekat na terenu proglašenim opasnim za gradnju

U sarajevskoj Ljubljanskoj ulici uprkos protivljenju građana te, ali i okolnih ulica radovi na izgradnji novog objekta se nastavljaju. Nova vlast Općine Novo Sarajevo se nije niti osvrnula na činjenicu da će se potkopati 20-ak garaža i urušiti temelji najmanje tri ulaza u ulici Emerika Bluma, da će vrlo vjerovatno Ljubljanska ulica postati aktivno klizište jer je ovo područje 1990-ih proglašeno opasnim za gradnju zbog podzemnih voda izdala je sve potrebne dozvole za izgradnju.

Jutros je bilo posebno tužno jer je teško bolestan čovjek dobio rješenje o hitnom iseljenju-deložaciji jer objektu u kojem živi prijeti urušavanje, a ustvari objekat smeta gradilištu.

– Danas je održana hitna sjednica Općinskog vijeća u vezi sa slučajem koji datira iz 2005. godine i do sada nije bio nikada predmet rasprave na vijeću. Porodica Riter mora napustiti svoj dom zbog opasnosti od urušavanja zgrade u kojoj stanuju.

Sa druge strane “VESELA PRIČA” jedan investitor je nakon dobijene dozvole od Općine već počeo graditi novu zgradu tik uz objekat u kojem stanuje porodica Riter. Naime, svi znate za ulicu Radničku, neki dan sam objavio fotografije sa Parka Vrace, ulica Avde Smajlovića također, skoro kompletno naselje MZ Gornji Kovačići je na klizištu i svi su zabrinuti, a ono što se trenutno radi kroz Općinu Novo Sarajevo sa izdavanjem Rješenja za iseljenje jednim, a drugim građevinske dozvole je potpuno neljudski i pogrešan put i neće se sretno završiti.

Prije nekoliko dana je jedan od investitora počeo sa radovima u ulici Ljubljanska 10, što je itekako povezano sa ovom hitnom sjednicom. Naime, to je susjedna parcela od ovog objekta, a prije toga se nije spominjalo pred Vijećem da postoji opravdana potreba za pronalaskom rješenja za porodicu Riter. Recimo da do tada nije postojala takva hitnost da porodica napusti objekat.

Inspekcija Općine Novo Sarajevo je još 2019. godine, tada manje zainteresirana da riješi problem izdala rješenje da se gospodin Riter sa svojom porodicom mora iseliti, što je sud odbacio zbog procesnih povreda prava čovjeka. Sada su opet izdali isto rješenje, te je očekivano da će dobiti isti rezultat. Općina je, jer je vlasnik zgrade koja se može srušiti svakog trenutka, ponudila porodici stan u MZ Trg Heroja na 20 spratu duplo manji od trenutnog.

Ponuđeni je oko 30 kvadrata, a trenutni oko 60. Tu bi porodica Riter (otac i majka 70 i više godina i dvoje djece) trebali živjeti. Više puta je danas ponovljeno da od obnove zgrade nema ništa, te da je to neizvodljivo zbog štete, a koja je nastala nebrigom vlasnika – u ovom slučaju Općina Novo Sarajevo je vlasnik, a pravo vlasništva je stekla putem nacionalizacije, porodica Riter su nosioci stanarskog prava na nekretninu. Iako nisu ništa krivi, niti doprinijeli da se ovo njima desi porodicu Riter niko ništa nije pitao, već se samo od Vijeća tražilo da izglasa odluku (što se i učinilo sa 17 ruku ZA).

Ja nisam želio da glasam po ovom pitanju, jer smatram da ovaj postupak krši osnovna ljudska prava. To će na kraju dokazati i sud koji će siguran sam razmatrati ovaj slučaj. Porodica Riter, kao i sve druge porodice iz ulice Trnovska, a koje graniče sa parcelom na kojoj se trenutno izvode radovi su ugroženi na isti ili sličan način, rekao je Arslan Dučić, vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija