Ko će biti glavni čovjek Tuzle: U SDP-u se nadaju pobjedi ali raste podrška Mirnesu Ajanoviću

Ko će biti glavni čovjek Tuzle: U SDP-u se nadaju pobjedi ali raste podrška Mirnesu Ajanoviću


Osim vijećnika SDP-a, za Lugavićevu kandidaturu glasali su i vijećnici SDA, Stranke za BiH, Naše stranke, kao i 11 nezavisnih vijećnika.

Još osam dana ostalo je do isteka roka za ovjeru prijava stranaka i nezavisnih kandidata od strane Centralne izborne komisije, za izbor načelnika i gradonačelnika na februarskim prijevremenim izborima u Bosni i Hercegovini.

Predizborne aktivnosti među političkim partijama koje su kandidirale svoje kadrove za poziciju gradonačelnika Tuzle, kao i među nezavisnim kandidatima dobijaju na intezitetu, ali i na nervozi, kako među onima čija je kandidatura već potvrđena, tako i među strankama koje još uvijek nisu odlučile da li će imati svog kandidata ili će, eventualno, članstvu preporučiti koga da podrže.

Ko će biti gradonačelnik Tuzle?

Trenutno, kao glavnog favorita za budućeg gradonačelnika, mnogi Tuzlaci vide Zijada Lugavića kandidata SDP-a.

Na sjednici Gradskog vijeća (GV) Tuzla, od 31 vijećnika samo dva nisu glasali za prijedlog da Lugavić bude kandidat za budućeg gradonačelnika.

Riječ je o vijećnicima Demokratske fronte (DF).

Tako su, osim vijećnika SDP-a, za Lugavićevu kandidaturu glasali vijećnici SDA, Stranke za BiH, Naše stranke, kao i 11 nezavisnih vijećnika.

“Vijećnici Demokratske fronte (DF) su nakon odslušane himne, izašli iz sale u kojoj se održavala sjednica Gradskog vijeća na kojoj se glasalo o SDP-ovom prijedlogu za gradonačelnika, tako da nisu učestvovali u davanju podrške njihovom kandidatu.

Da li će DF imati kandidata za gradonačelnika, ili ćemo podržati nekog od već kandidiranih, odlučit ćemo vrlo brzo”, kazao nam je Mahir Mešalić predsjednik GO DF Tuzla.

Navodi pojedinih medija da bi Zlatan Begić mogao biti kandidat DF-a za gradonačelnika Tuzle, mnogi u DF-u smatraju špekulacijama.

Nema informacija ni iz Gradskog odbora SDA Tuzla da li će imati kandidata za gradonačelnika, premda su vijećnici ove stranke u GV Tuzla podržali kandidaturu SDP-ovog kandidata Zijada Lugavića.

Ono što je unijelo priličnu zabunu unutar političkih partija koje imaju svoje kandidate za gradonačelnika Tuzle, kao i među nezavisnim kandidatima, jesu rezultati pojedinih anketa po kojima značajnu podršku Tuzlaka trenutno ima Mirnes Ajanović.

“Ja nisam protukandidat Zijada Lugavića, on je moj prijatelj. Ja sam protukandidat SDP-a koji ovim gradom vlada 30 godina.

Ja sam protukandidat ostavštine Jasmina Imamovića koji je, naprosto, privatizirao Tuzlu.

Nije u Tuzli na vlasti bila SDA pa da svoje greške, svoju nezakonitu privatizaciju javnih resursa, nepotizam pri zapošljavanju itd, SDP može delegirati SDA, već su oni vladali ovim gradom.

Već mjesec dana sam na terenu, razgovaram sa građanima, znam njihove probleme. Pričaju o nepravdama koje ih muče. Mnogi dolaze u moj ured, žale se, mole za podršku.

Čuo sam za rezultate pojedinih anketa i ne bih to komentirao”, kazao je za Politicki.ba Mirnes Ajanović, kandidat za gradonačelnika Tuzle.

a li će se među kandidatima pojaviti i mladi Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u GV Tuzla, koji je, inače, podržao kandidaturu Zijada Lugavića, zasad nema informacija.

Spekulira se da iz Naše stranke insistiraju na njegovoj kandidaturi, smatrajući da bi, obzirom da se radi o mladom i perspektivnom političaru, uz to još i unuku Selima Bešlagića, moglo, prije svih, pomrsiti izbornu računicu Mirnesa Ajanovića.

Šta god da se dogodi, vrijeme zbunjivanja građana Tuzle tek počinje piše Politički


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija