Totalni preokret na Jadranu: Vlasnici apartmana spuštaju cijene i do 50 posto

Totalni preokret na Jadranu: Vlasnici apartmana spuštaju cijene i do 50 posto


Prognoze turističkih stručnjaka o posljedicama velikog poskupljenja u Republici Hrvatskoj se ostvaruju, dok se cijene privatnog smještaja sada “rasprodaju” u last-minute akcijama s popustima do 50 posto. Turisti, koji su se iz perspektive gostiju osjećali preplaćeno u Hrvatskoj, sada biraju druge destinacije poput Grčke, Španije, Turske i drugih dalekih putovanja.

Igor Popović, suvlasnik kompanije Adriagate koja upravlja s 12.000 smještajnih jedinica na Jadranu, potvrdio je da su oni koji su bili mudri s cijenama i prilagodili ih tržištu, doživjeli odličnu popunjenost ove sezone. Međutim, oni koji su pretjerano podigli cijene suočili su se s masovnim otkazivanjima rezervacija, što je dovelo do “rasprodaje” nepopunjenog smještaja u last-minute ponudama.

“Situacija nije alarmantna, ali mogla bi smanjiti prihode na kraju dana. Svi moraju dobro promisliti kane li se i dalje ponašati kao da iduće ljeto ne postoji”, istaknuo je Popović.

Turistički stručnjaci, Selimir Ognjenović, vlasnik agencije ID Riva koja radi na njemačkom tržištu, te Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, već su prije najavljivali da će najviše nastradati oni koji su podizali cijene u privatnom smještaju. Sada se to i potvrđuje kako su mnogi apartmani suočeni s manjom popunjenosti, a cijene se, zbog povećane konkurencije, spuštaju.

“Imali smo situaciju da su turisti koji su lani propustili na vrijeme bukirati ljetovanje, za ovu godinu krenuli rezervirati već prošle jeseni, što se nastavilo sve do ukrsnog perioda. Taj optimizam neki su iskoristili da podignu cijene i do 40, 50 posto, dok su drugi bili mudriji, pa su u prosjeku privatni smještaj ušli s cijenama višim za 15 do 20 posto”, objasnio je Popović.

Jedan od izazova za turističke objekte ove sezone bio je i trend besplatnog otkaza rezervacija, što se razvilo zbog pandemije i manje predvidljivih uvjeta putovanja. No, kako vrijeme prolazi, uvjeti putovanja se stabiliziraju, a sve češće se traže rezervacije s fiksnim terminima i skupljom opcijom koja uključuje besplatni otkaz.

Nažalost, luksuzne vile s bazenima također su doživjele “krah” jer su neki gosti odlučili potrošiti svoj novac na putovanja u Grčku, Španiju, Tursku i druge egzotične destinacije, gdje ranije nisu mogli putovati zbog restrikcija.

Dok cijene privatnog smještaja suosjećaju s pritiskom konkurencije i padom potražnje, ugostitelji se pripremaju za manji broj gostiju koji možda nisu spremni platiti očekivane cijene. Iako situacija nije alarmantna, poslovni subjekti u turizmu moraju biti svjesni novih izazova i mudro prilagoditi svoje poslovanje kako bi prebrodili ove promjene na trži


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija